Kritik mot Skandias Old Mutual-brev

Brevet från Skandias ordförande Lennart Jeansson till aktieägarna i Old Mutual borde ha släppts till aktiemarknaden och innehöll dessutom ett sakfel. Den kritiken kommer från Aktiemarknadsnämnden som också menar att den dåliga kommunikationen mellan Skandia och Old Mutual i turerna kring budet är "oacceptabel och kan skada förtroendet för aktiemarknaden."

Det är i ett svar på en inlaga från Old Mutual den 19 oktober som Aktiemarknadsnämnden kritiserar Skandias brev. I Old Mutuals framställan ställs en rad kritiska frågor kring Skandias uppträdande i samband med Old Mutuals bud.

Det aktuella brevet skickades av Skandias ordförande Lennart Jeansson den 2 november och var ställt till ett 30-tal aktieägare i Old Mutual. Där kritiserar Jeansson Old Mutuals uttalande om att bolaget kommer gå vidare med budet även om färre än 90 procent av ägarna tackar ja. Det strider mot reglerna på den svenska aktiemarknaden och kan dessutom leda till avhopp bland chefer och personal, skriver Skandia.

Enligt Old Mutual är det en otillåren försvarsåtgärd från Skandias styrelse och brevet innehåller felaktigheter. Det hänvisas också till ett uttalande från Skandias styrelse den 23 september där det bland annat står:

“Skandias styrelse kommer idag att skriftligen bekräfta till Old Mutual att Skandia inte kommer att vidta några åtgärder för att motverka budet”.

Aktiemarknadsnämnden ger Old Mutual delvis rätt. Dels anser nämnden att syftet med brevet är att förmå aktieägarna att rösta emot den nyemission i Old Mutual som ska klubbas på en stämma den 14 november.

SYSSELSATT: Aktiemarknadsnämndens ordförande Johan Munck.

“Så till vida kan det sägas att åtgärden inte respekterar den princip som ligger till grund för NBK:s regler, nämligen ett offentligt erbjudande är en angelägenhet mellan budgivaren och aktieägarna i målbolaget samt att målbolagets styrelse och ledning därför inte över huvudet på målbolagets aktieägare bör vidta åtgärder som är ägnade att försämra förutsättningarna för erbjudandets genomförande”, skriver nämnden.

Det stod också i strid med Skandias uttalande om att inte motverka budet. Därför borde Skandia ha offentliggjort brevet för aktiemarknaden, menar nämnden.

Dessutom är Skandias påstående i brevet att det bryter mot svenska börsregler att fullfölja ett bud även om färre än 90 procent av aktieägarna tackar ja, inte korrekt menar nämnden.

Dock vill Aktiemarknadsnämnden gå så långt som att säga att själva åtgärden att skicka brevet strider mot reglerna.

“Vi konstaterar att det är en unik åtgärd, det har inte hänt tidigare. Men det bryter inte mot reglerna. Man kan säga hade varit okej att skriva brevet om Skandia inte tidigare lovat att inte motverka budet och om det inte innehållit ett sakfel”, säger nämndens ordförande Johan Munck.

När det gäller Old Mutuals övriga invändningar, bland annat mot Skandias informationsmaterial om affären, riktar inte Aktiemarknadsnämnden någon kritik mot den ena eller andra parten. Däremot sågas både Skandia och Old Mutual för sin hantering av hela affären.

“Det har varit en massa tjafs där de olika parterna skyller på varandra för att den och den informationen inte lämnats. Det har inte skötts snyggt”, säger Johan Munck, som menar att bristen på kommunikation skadar förtroendet för aktiemarknaden.

“Nämnden begränsar sig till att konstatera att denna kommunikationsbrist i en angelägenhet av stor betydelse för aktieägarna som gäller utomordentligt stora värden är oacceptabel och riskerar att försvaga förtroendet för aktiemarknaden”, står det i uttalandet.

“Man kan tycka att de åtminstone kunde ha var sin kontaktperson för att sköta informationen sinsemellan”, säger Johan Munck.

Det är inte mindre än sjunde gången Aktiemarknadsnämnden behandlar Old Mutual/Skandiaaffären, och minst ytterligare ett uttalande blir det.

“Det är unikt, men så är det också extremt ovanligt med ett fientligt bud på ett svenskt jättebolag”, säger Johan Munck.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight