Kronan stärks efter ny statistik

Den svenska kronan stärktes under onsdagen sedan svensk statistik indikerat att tjänstesektorn går starkare än förväntat.

Den svenska industristatistiken var däremot fortsatt relativt svag. De svenska obligationsräntorna rekylerade upp något i linje med räntorna i Tyskland och USA. Även i Spanien och Italien steg räntorna.

“Obligationsmarknaderna i perifera delar av eurozonen förblir nervösa, men volatiliteten har minskat jämfört med toppen i mitten av oktober”, skriver Danske Bank.

Det spanska vänsterpopulistiska partiet Podemos är största parti i Spanien enligt en färsk opinionsundersökning.

Eftermiddagens USA-statistik var blandad med både positiva och negativa inslag. Euron tappade mot dollarn efter nya svaga konjunktursignaler från Europa.

Sysselsättningen inom den privata sektorn i USA bedöms enligt ADP:s undersökning ha stigit med 230.000 arbetstillfällen i oktober. Det var något fler än väntade 220.000 arbetstillfällen. September-utfallet reviderades samtidigt upp.

ISM-index för tjänstesektorn i USA sjönk från 58,6 till 57,1 i oktober, vilket var svagare än marknadens förväntningar låg vid 58,0. Sysselsättningskomponenten förbättrades dock, lyfter Nordea fram.

“Dagens positiva sysselsättningskomponent i det amerikanska inköpschefsindexet för tjänstesektorn är i linje med den senaste tidens starka indikatorer på jobbtillväxt. Vi höjer därför vår prognos för sysselsättningstillväxten i oktober till 250.000 inför fredagens officiella arbetsmarknadsrapport”, uppger Johnny Bo Jakobsen, chefsanalytiker vid Nordea.

Markits inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA reviderades ned en aning från 57,3 till 57,1, vilket dock var i linje med marknadens förväntan. Månaden innan låg den definitiva nivån på 58,9.

Det vore ett misstag att höja räntorna under 2015 och Federal Reserve behöver förklara sina inflationsmål bättre, sade den duvaktiga Fed-ledamoten Narayana Kocherlakota.

Det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn steg från 55,6 till 57,7 i oktober. Analytiker hade enligt SIX News enkät snarare befarat en viss nedgång till 55,1. Orderingången svarade för det största positiva bidraget till indexuppgången.

“Att totalindex ligger kvar över 50-strecket samtidigt som samtliga delindex noteras i tillväxtzonen tyder på en fortsatt återhämtning inom tjänstesektorn. Enligt ett tre-månaders glidande medelvärde har utvecklingen varit stabil under innevarande år”, skrev Swedbank och Silf som sammanställer indexet.

Den svenska industristatistiken visade att industriproduktionen var ned med 4,3 procent i årstakt, vilket var klart svagare än förväntningarna om en nedgång på 1,8 procent. Industriorder var samtidigt ned med 2,1 procent i årstakt och tjänsteproduktionen upp med 4,3 procent i årstakt.

“Dagens produktionssiffror visar den markerade divergensen i Sveriges ekonomi med stark inhemsk efterfrågan som bidrar till tjänsteproduktionen och svag extern efterfrågan med negativ effekt på den exportorienterade industrisektorn”, kommenterade Swedbank.

Detaljhandeln i EMU sjönk med 1,3 procent i september jämfört med augusti, vilket var svagare än en väntad nedgång på 1,0 procent. Inköpschefsindex för euroområdets tjänstesektor hamnade också strax under förväntningarna på 52,3 för oktober. Under gårdagen sänkte EU-kommissionen tillväxtprognoserna för EMU avseende såväl 2014 som 2015.

Storbritanniens tjänste-PMI underträffade analytikernas prognoser med ett par enheter och sjönk från 58,7 till 56,2 i oktober. Från Asien meddelas också sjunkande inköpschefsindex för tjänstesektorn i såväl Japan som Kina.

Riksbankschefen Stefan Ingves konstaterade i en artikel i DN Debatt i dag att det går bra för Sverige, och han försvarade den förda penningpolitiken som Riksbanken bedömer är tillräcklig för att få fart på inflationen.

“Det finns de som hävdar att räntesänkningarna inte räcker. Mot detta talar att Riksbankens direktion sänkt räntan kraftigt, fördröjt tiden för första höjning och att penningpolitiken hittills haft gott genomslag i de sluträntor som hushåll och företag möter”, resonerar riksbankschefen.

En huvudnyhet från USA var mellanårsvalet till kongressen där Republikanerna vann nya platser i den amerikanska senaten och tar över kontrollen från Demokraterna. Valresultatet betyder att republikanerna nu kontrollerar båda kongresskammare.

I morgon torsdag riktas blickarna mot Europeiska centralbanken som kommer med penningpolitiskt besked. Analytiker förväntar sig att ECB lämnar nollräntan oförändrad. Några nya okonventionella lättnadsåtgärder väntas inte heller sedan centralbanken nyligen aviserat och delvis inlett tillgångsköp.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.