SEB-veteranen: ”Kronan är på tok för undervärderad”

Kronans kräftgång fortsätter. Sedan USA-valet har dollarn blivit 30 öre dyrare. Donald Trumps förväntade tullar spelar in, liksom kronans känslighet när investerarnas riskaptit sjunker av krigsoro, enligt SEB. Bankens ekonom Robert Bergqvist tycker att den svenska valutan råkar orättvist illa ut.
SEB-veteranen: ”Kronan är på tok för undervärderad” - ROBERT BERGQVIST SEB
Robert Bergqvist, SEB:s seniorekonom. Foto: Jessica Gow / TT

SEB:s seniore ekonom, Robert Bergqvist, slår tillbaka mot…hela marknadens uppfattning om kronan. I ett inlägg på X skriver han att dollarn är “på tok för övervärderad och SEK på tok för undervärderad”. Tweeten illustreras med en Black Friday-annons, som rear ut kronan till 27% rabatt. Med tillägget att det är “stor risk att rabatten blir uthållig”.

Bergqvists kommentar backas upp av bankens färska marknadsbrev, som pekar på kronans utförslöpa sedan slutspurten inför valet i USA och därefter. Idag handlas kronan till 11,03 mot dollarn, vilket gör USA-valutan 93 öre dyrare än den 27 september, eller nära 9,2% svagare.

Sedan valet har kronan stärkts något mot euron, men alltså försvagats mot dollarn. I SEB:s senaste rapport Sweden 360 lyfter banken att en negativ premie på SEK förklaras av förväntningar om att Donald Trump kommer att införa tullar som drabbar europeiska företag. Men också att kronan under lång tid reagerat starkare än andra valutor när investerare visar lägre riskaptit, något som skett på grund av eskalationen i Ukrainakriget.

Kronan har också historiskt visat sig förlora i en global miljö där dollarn står sig stark – precis det som hänt både inför och efter valet, då valutor globalt tappat mot den amerikanska valutan.

Enligt SEB kan december bli en intressant månad eftersom tidigare säsongsmönster talar för en starkare svensk krona och en svagare dollar i juletider. Samtidigt visar indikatorer att förhållanden mellan euron, dollarn och den amerikansk räntan – som starkt påverkar den svenska valutan – befinner sig i ytterlägena av sina spann och därmed är känsliga för faktorer som kan utlösa korrektioner.

En svensk räntebana som pekar neråt ökar räntedifferensen till andra valutor och skulle kunna försvaga kronan ytterligare. Det har gjort att vidare sänkningar ifrågasatts, men inte enligt SEB:s ekonom:

Riksbankens huvudvärk växer men ändrar inte ränteprognosen”, skriver Robert Bergqvist.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.