Kronförsvagning efter svensk inflationsstatistik

Den svenska kronan har försvagats mot både dollarn, pundet och euron efter det att svensk inflationsstatistik för juni inkommit något under både Riksbankens och marknadens estimat på tisdagsförmiddagen.

”Svensk inflation sviker igen, vilket ökar sannolikheten av ytterligare lättnader från Riksbanken i linje med vår prognos om en till räntesänkning i september”, kommenterar Nordeas analytiker Martin Enlund.

I årstakt var KPI -0,4 procent, vilket kan jämföras med +0,1 procent under månaden innan. Enligt SIX News analytikerenkät väntades ett utfall på -0,3 procent i årstakt. KPIF var samtidigt upp 0,6 procent mot samma månad föregående år, mot väntade +0,7 procent och majs utfall vid +1,0 procent.

Riksbanken hade spått en -0,4 procent KPI-inflation i årstakt för juni, samt en KPIF-inflation på +0,7 procent.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.