”Kryptovintern är här igen”

Kryptovalutor har haft en tuff utveckling och SEB:s Johan Javeus ser vidare återverkningar efter att stablecoinen Terra USD helt kollapsat.
SEB-ekonomen Johan Javeus kommenterar läget på börserna.
Johan Javeus, SEB. Foto: SEB

Stablecoinen Terra USD, eller UST, som är tänkt att ha en fast växelkurs på 1:1 mot amerikanska dollarn, har rasat och tappat sin peg mot dollarn. Den har också dragit ned andra kryptovalutor, såsom bitcoin i fallet. Det uppmärksammas nu i en marknadskommentar av SEB:s chefsstrateg Johan Javeus under rubriken ”Kryptovintern är här igen”.

”När det blåser storm på aktiemarknaden är det ofta orkanvindar i kryptomarknaden och det är en rätt bra beskrivning av hur det har sett ut under den senaste veckan”, skriver han.

Han påpekar att UST har hanterats av en algoritm, istället för en reserv av riktiga dollar som backar värdet, och stabiliserats med hjälp av sin systertoken Luna.

Ras för kryptovalutor – bitcoin på lägsta nivån på 16 månader

”Vad som har hänt är fortfarande inte helt klarlagt men troligen rör det sig om en spekulativ attack mot Terra USD ungefär på samma sätt som när George Soros knäckte pundets ERM-koppling i början av 1990-talet. Massiva försäljningar av uppskattningsvis runt 400 miljoner Terra USD fick peggen att svaja och när fler investerare såg vad som höll på att hända blev de nervösa och säljtrycket ökade till en punkt då systemet kollapsade”, skriver han.

Han menar att det ser mörk ut för hela projektet, även om de kapitalstarka investerare bakom Terra/Luna kan få systemet tillbaka på banan igen

”Små och kortvariga avvikelser från paritet som beror på tekniska faktorer kan investerare acceptera men inte en kollaps som det varit fråga om här”, skriver Johan Javeus och menar att kraschen lär få vidare återverkningar då myndigheter och centaalbanken länge velat se ytterligare reglering av stablecoins vilket haveriet nu lär bli en katalysator för.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.