Kudrin: Ryssland står inför fullskalig ekonomisk kris

Ryssland står inför en fullskalig ekonomisk kris som kommer att utlösa en serie betalningsinställelser och en förlust av investment-grade kreditbetyget.

Det uppgav Rysslands före detta finansminister Alexei Kudrin, på måndagen enligt Financial Times.

“I dag kan jag säga att vi gått in i eller är för närvarande på väg in i en fullskalig ekonomisk kris; nästa år kommer vi att känna av det i full styrka”, sade han.

Realinkomsterna förväntas falla med 2-5 procent nästa år, vilket är den första nedgången sedan år 2000, enligt Kudrin som är förhandstippad att ta över efter Dmitry Medvedev som premiärminister.

Kudrin uppgav vidare att ekonomin kommer att krympa med minst 4 procent nästa år om oljepriserna kvarstår vid 60 dollar per fat, vilket ligger nära centralbankens prognos på en nedgång om 4,5-4,7 procent. Det skulle även “säkert” bli en recession under 2016, fortsatte Kudrin.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här