Kul VD ger kulor – för aktieägarna

Ett välplacerat skämt eller slagfärdig comeback från VD när rapporten presenteras kan påverka både aktiekursen och analytikernas omdömen positivt. Det säger ny forskning. Ett fortsatt kursfall efter att Nibes VD surnat till under en analytikerkonferens, ser ut som en stödjande datapunkt.
Kul VD ger kulor – för aktieägarna - Humorformel

Otacksamhet är världens lön, tänkte nog Nibes VD Gerteric Lindquist då bolagets stabila tredjekvartalsresultat möttes med kursfall på rapportdagen. När frågvisa analytiker gjöt olja på elden under ett analytikersamtal samma dag, lackade den 71-åriga smålänningen helt enkelt ur och snäste: ”Vill du veta färgen på mina underkläder också?” 

Stingslighet och hetsigt humör stod redan tennisspelaren John McEnroe dyrt på hans tid. Och nu säger ny forskning att även företagsledare kan få betala dyrt för brist på humor. Eller åtminstone missa en uppsida.

Med hjälp av en algoritm för maskininlärning har en grupp anglosaxiska forskare, ledda av Andrew C Call vid Arizona State University, tittat på användning av humor i just konferenssamtal efter rapportsläpp. 63 560 samtal har man analyserat och i 12% av fallen bedömer modellen att humor spelat en roll.

Det visar sig att både aktiekursen och analytikernas framåtblickande prognoser är mer positiva när företagsledaren vågar skämtar till det lite.

Framför allt kan reaktioner på negativa nyheter fångas upp med humor. Det vill säga, uppsluppenhet kan dämpa eller hämma spridningen av negativa budskap. Effekten är dessutom långvarig. Sannolikheten ökar för positiv rapportering även från nästa rapportsläpp, menar forskarna.

De såg också att vissa branscher är befolkade av fler lustigkurrar än andra. Energibranschens ledare har närmast till skratt, med infrastrukturföretag strax efter. Mest humorlösa är VD:arna inom finans, som bara drar på smilbanden en fjärdedel så ofta som energifolket.

Någon förvånad? Eller ska man inte driva med just dem, kanske.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets