Kungen sågar Stieg Larssons Sverige-skildring

Stieg Larssons Millenium-trilogi har rönt stora framgångar världen över och satt Sverige på kartan. Men kung Carl XVI Gustaf är inte nöjd med den bild som böckerna ger av Sverige. - Larssons böcker är hemska, säger han till Gazeta Wyborcza.

Den polska tidningen Gazeta Wyborcza har publicerat en intervju med Sveriges kung Carl Gustaf och drottning Silvia som befinner sig på ett statsbesök i landet.

En av frågorna handlar om Stieg Larssons succétrilogi om journalisten Mikael Blomqvist och och hans medhjälpare Lisbeth Salander.

Millenium-böckerna har sålt som smör världen över och har även givits ut i Polen. Bland annat NY Times har skrivit om det svenska bokundret och en Stieg Larssons romaner har nu blivit Hollywood-film.

Men den svenske kungen är inte positivt inställd till den stora framgången för böckerna.

– Jag är förvånad över att han har fått en sådan framgång. Det kanske beror på att Sverige inte tidigare har associerats med en sådan kriminell värld som Larsson skriver om. Jag är inte glad eftersom Larssons böcker är hemska snarare än glädjefulla, säger kungen enligt Gazeta Wyborcza enligt Expressen.

Drottning Silvia håller med.

– Det är en fascinerade bok, men jag är chockad över att den innehåller så mycket våld. Larssons visar en annan bild av Sverige, säger drottningen till Gazeta Wyborcza och fortsätter:

– Jag vill inte identifiera vårt land med det Larsson skriver om. Det är inte den rätta bilden av Sverige.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.