”Kursen lever sitt eget liv”

Raysearch-aktien har backat tungt sedan midsommar. Men nedgången är orättvis, anser bolagets vd, grundare, och storägare Johan Löf.
”Kursen lever sitt eget liv” - johan-lof-affarsvarlden-700_binary_6868419.png

Raysearch-aktien klättrade kraftigt fram till halvårsskiftet i år och nådde 274,50 kronor, en uppgång med 50 procent på ett halvår. Därefter har kursutvecklingen kraschat, till nivåer strax över 150 kronor, ett fall med 55 procent. Värden för 4 miljarder kronor har gått upp i rök.

Johan Löf, bolagets vd, brukar inte kommentera aktiekursen, men ger ändå en kommentar om kursen till Affärsvärlden.

– Kursen lever sitt eget liv. Den nådde all-time-high i juni, och sedan när vi presenterade q2-rapporten, som innebar en resultatförsämring, föll kursen tillbaka. Men reaktionen är lite överdriven, säger Löf som i samtal med Affärsvärlden har svårt att dölja sin förtjusning över den snabba ökningen i bolagets försäljning av mjukvara till cancerkliniker runt om i världen.

Under kvartalet ökade omsättningen med 19 procent till 141 miljoner kronor.

– Omsättningsmässigt är årets andra kvartal det näst bästa någonsin efter fjolårets fjärdekvartal, säger Johan Löf till Affärsvärlden.

Han påpekar också att kvartalet var förhållandevis starkt, jämfört med tidigare andrakvartal. Av de sju senaste har fyra genererat förluster.

För 2017 faller vinsten faller tillbaka, från 29 miljoner kronor till 21 miljoner kronor under årets andra kvartal, vilket bland annat beror på att bolaget nyanställer. Hittills i år har över 80 personer anställts, de flesta matematiker och fysiker och de flesta i Stockholm även om bolaget under året också öppnat ett tvåmannakontor i tech-områdena söder om San Francisco.

– Vi har till exempel byggt upp en maskininlärningsgrupp. Maskinlärning kommer att bli allt viktigare framöver när systemen kan börja lära sig av de cancerbehandlingar som har skett och sedan kan föreslå optimala behandlingsstrategier för nya patienter.

Den trista kursutvecklingen är, enligt Johan Löf, svårförklarlig mot bakgrund av hur marknaden där Raysearch verkar utvecklas:

– Det är ett väldigt positivt momentum över helt fältet, säger Löf som spår att de potentiella kunderna, 8 000 cancerklinker, om tio år kommer att ha ökat till cirka 10 000 kliniker.

Hittills har Raysearch sålt sin utrustning, datorprogram som styr traditionella linjäracceleratorer, i vardagligt tal kallade strålkanoner, till cirka 420 av dessa kliniker.

Den mest avancerade strålterapin sker emellertid inte längre med dessa traditionella strålkanoner utan vid så kallade protonkliniker. I Sverige har en sådan landstingsgemensam anläggning tagits i drift, Skandionkliniken i Uppsala, en miljardinvestering.

– Inom protonterapi har vi 50 procent av installationerna. Av de knappt 70 protonterapicenter som finns i världen står vi för installationen vid 35. Och åtta av dessa beställningar fick vi under första halvåret 2017, säger Löf.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight