Laddar

Kursfall i Kina tyngde

Kurserna på Stockholmsbörsen sjönk på onsdagen. Utvecklingen var i linje med den på de ledande Europabörserna. Kinas börser föll kraftigt efter höjda skatter på aktieaffärer, vilket tyngde hela världens börser.

Stort fokus riktades mot OMX. AFV Generalindex sjönk 0,6 procent till 405 medan OMXS30-inex föll 0,8 procent till 1.261. Omsättningen var 29,7 miljarder kronor.

“Det är möjligt att vi ska upp och testa årstoppen men jag tycker börsen är överköpt och i behov av en rekyl på cirka 5 procent för att det ska vara intressant med nya aktieköp inför halvårsrapporterna. Jag tror inte det är fel att öka likviditeten inför ett förväntat svagare nyhetsflöde framöver. För dem som inte kan hålla sig från börsen tror jag oljebolag och banker står sig hyggligt medan fastighetsbolag kan gå sämre”, sade en aktiestrateg till Nyhetsbyrån SIX.

Börsoperatören OMX klättrade 6,6 procent till 227 kronor under hög omsättning. Enligt rykten är Dubaibörsen villiga att lägga ett motbud på 250 kronor per aktie. Det är betydligt högre än Nasdaqs liggande bud som är värt 206 kronor i dagsläget. Fredrik Gutenbrand, analytiker på Cheuvreux, bedömer att chanserna till ett konkurrerande bud är relativt små.

Verkstadsbolaget Husqvarna backade 0,9 procent till 105 kronor. Investmentbolaget Lundbergs har köpt aktier i bolaget för 949 miljoner kronor under årets fem första månader och äger därefter 2,7 procent av aktierna. Lundbergs, som lämnade rapport, sjönk 1,0 procent till 471,50 kronor.

Nedgången omfattade flertalet aktier. Bland storbolagen föll SEB med 1,5 procent till 226 kronor, gruvbolaget Boliden sjönk 1,9 procent till 141,25 kronor och verkstadsbolaget Atlas Copco tappade 1,7 procent till 113,50 kronor.

Bland de aktier som stod emot nedgången märktes H&M som ökade 0,7 procent till 436 kronor och Nokia som steg 2,7 procent till 187,75 kronor.

Industrigruppen Alfa Laval ökar sitt ägande i dotterbolaget i Indien genom att köpa 13 procent av aktierna för 520 miljoner kronor. Ägandet ökar därmed till 77 procent, från 64 procent.

Lastbilsbolaget Scania steg 0,3 procent till 169 kronor. UBS höjde sin rekommendation till köp och drog upp sin målkurs till 200 kronor. Investmentbanken har fått höjda förväntningar på tillväxt och priser på den europeiska lastbilsmarknaden.

Gruvbolaget Lundin Mining förlänger budtiden på kanadensiska Rio Narcea Gold Mines till den 11 juni. Erbjudandet ligger på 5 kanadensiska dollar per aktie i Rio Narcea samt 1,04 dollar per teckningsoption. Aktien backade 0,9 procent till 82,75 kronor.

Rederiet Svithoid Tankers rapporterade om en omsättning på 9 miljoner kronor med ett positivt rörelseresultat i april. Bolaget upprepade sin prognos om ett väsentligt bättre resultat för 2007. Aktien steg 8,2 procent till 13,20 kronor.

IT-konsulten LogicaCMG stärktes 3,6 procent till 22,80 kronor på rykten om ett bud på bolaget från något private equitybolag. Spekulationer i pressen gör gällande att Permira överväger ett bud på bolaget efter att Martin Reed avgått som VD. It-bolaget Onetwocom, under namnändring till Mobyson, kom åter med en svag rapport. Aktien föll 8,1 procent till 1,94 kronor.

Bland de mindre bolagen rusade Impact Coating 17,4 procent till 230 kronor efter en genombrottsorder på dekorativa beläggningssystem till den danska glasögontillverkaren Lindberg.

Nyhetsbyrån SIX

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.