Lagarde: Coronaviruset stor chock för tillväxten

Spridningen av coronaviruset är en stor chock för tillväxtutsikterna för den globala ekonomin. Det sade ECB-chefen Christine Lagarde

ECB-ledamöterna var helt eniga i alla delar i ECB:s nya stimulanser på torsdagen, liksom i att hålla styrräntorna oförändrade, sade ECB-chefen Christine Lagarde vid en presskonferens efter ECB:s räntebesked på torsdagen.

Det paket som ECB presenterade, med nya tillgångsköp och långa lån, är det mest effektiva för att hantera läget, fortsatte hon.

Hon tillade dock att räntan kan sänkas mer om så behövs, ECB är inte vid något golv.

Christine Lagarde tillade också att det är uppenbart att alla ekonomier nu står inför en stor chock. Hur mycket ekonomin påverkas kommer att bero på vad regeringarna nu gör, det kommer att avgöra om det blir en recession eller inte.

Hon sade att det nu krävs att regeringar och andra policyansvariga agerar koordinerat för att motverka de negativa ekonomiska effekterna av coronaviruset.

ECB själva är fast beslutsamma om att stötta hushåll och företag, där de nya lättnader som ECB presenterade vid torsdagens räntebesked kommer att stötta likviditeten och finansieringen för hushåll och banker.

Hon sade också att ECB är medvetna om eurons rörelser på valutamarknaden, men det avgör inte penningpolitiken.

ECB-chefen meddelade dessutom att ECB:s strategiska översyn är senarelagd tills vidare.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här