Lagarde ser inte tecken på stagflation

Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde ser inte tecken på ett stagflationsscenario som ett resultat av Ukrainakriget. Det uppgav hon under måndagen, rapporterar Bloomberg News.
ECB-chefen Christine Lagarde.
ECB-chefen Christine Lagarde. Foto: Michael Probst/TT
Enligt Lagarde kommer kriget medföra ”konsekvenser” i form av högre inflation och försämrat kundförtroende. Men ”även i det blekaste scenariot, med en andra runda av effekter, med en bojkott av naturgas och bränsle och ett försämrat krigsläge som pågår under en längre period, även beaktat dem scenarios kommer vi ha en tillväxt på 2,3 procent”, sade hon.

Lagarde bedömer att den stora utmaningen för ECB framåt istället blir hur att bibehålla prisstabiliteten utan att skada den ekonomiska aktiviteten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.