Lämnar bryggeriaktien och ökar i gamblingbolaget

PORTFÖLJUPPDATERING Småbolagsportföljen säljer bryggeriaktien efter kvartalsrapporten som var sämre än väntat och ökar i gamblingbolaget som bör stå inför en turnaround.

Gårdagens rapport från Kopparbergs Bryggeri var en besvikelse. Vi hade förväntat oss en betydligt högre vinsttillväxt givet den supersommar som ligger bakom oss, inklusive viss mån av positivt bidrag från valutan (pundkursen). Omsättningen ökade med endast 5,5 procent i tredje kvartalet jämfört med föregående år, vilket var sämre än väntat.

Informationen i rapporten är som vanligt väldigt knapphändig, men justerat för valuta halkar tillväxttakten ner ännu lägre. Kanske skulle vi tagit mer fasta på en mening från årets första kvartalsrapport där bolaget pekade på att volymen i Storbritannien låg på samma nivå jämfört med föregående år och att inga nyheter har lanserats där. Risken har också ökat att konkurrenter möjligen har flyttat fram positionerna och att Kopparbergs inte sprungit tillräckligt snabbt på andra, nya marknader.

Sammantaget väljer vi att kasta in handduken direkt och ta förlusten. Inhoppet i aktien för en månad sen var ett bet som inte gick som tänkt. Vi ser bättre möjligheter i andra aktier den närmaste tiden. Småbolagsportföljen säljer därför 550 aktier på gårdagens stängningskurs 172,8 kronor och erhåller likviden 95 040 kronor.

Småbolagsportföljen väljer att använda delar av likviden till att köpa mer i norska spelleverantören och operatören Gaming Innovation Group (GIG), närmare bestämt 18 000 aktier på gårdagens stängningskurs 2,39 norska kronor, motsvarande 45 429 svenska kronor (NOK/SEK 1,056).

Aktien har tappat dramatiskt sedan i mars i år då aktien noterade 6,46 norska kronor. Sämre sentiment för spelsektorn samt frågetecken kring bolagets stora och breda produktinvesteringar har pressat. Vår syn är att bolaget står inför en betydande skördeperiod och nyhetsflöde såväl kortsiktigt som på medellång sikt.

Den tidigare mycket höga tillväxten, GIG:s paradgren, har visserligen avtagit men visade ändå 21 procent i årstakt i tredje kvartalet jämfört med föregående år. GIG har i princip drivits med nollresultat de senaste åren, men har ökat förlusterna något det senaste halvåret. Anledningen är bolagets stora investeringar i att få den stora affären med Hard Rock i hamn samt all produktutveckling.

GIG har nu en förstklassig positionering mot USA-marknaden (inklusive inom sportbok) och en diger produktportfölj, färdig för att skörda. Inte minst inom sportsbetting där bolaget har egenutvecklad produkt. Nyhetsflödet lär bli relativt flitigt framöver, inte minst från kapitalmarknadsdagen 6 december och listbytet till Stockholmsbörsen första kvartalet 2019.

Till den extra bolagsstämman den 11 december föreslås en ny styrelseordförande Petter Nylander, tidigare vd på Unibet och Paul Fischbein, tidigare vd på Qliro och grundare av Tretti.se. Även Robert Buren, tidigare teknikchef på Unibet, förslås till styrelsen. Sammantaget ger det en mycket namnkunnig styrelse.

Portföljen per gårdagens stängning:

Portföljen 20181129.JPG 

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.