Kommentar Insiderkoll
Insiderkollen: Dansk chef köper i Viaplay – EQT-topp säljer för 400 miljoner
Det finns flera skäl till att en insynsperson säljer aktier, men bara ett till att köpa brukar det heta. Här synar Affärsvärlden några av de insynstransaktioner som skett de senaste två veckorna.
Hela listan över periodens mest relevanta insideraffärer finns i den sökbara tabellen nedan. Den är sorterad med de största transaktionerna överst och även uppdelad i två flikar som separerar köp från försäljningar.
Efter tabellen kommenterar vi de mest intressanta transaktionerna mer i detalj.
EQT
Insiders har sålt mycket aktier i EQT under det senaste året. Totalt rör det sig om försäljningar för 2,2 mdr kr. Nyligen minskade chefen för EQT Exeter, Ward Fitzgerald, sitt innehav genom att sälja 1,4 miljoner aktier för 409 Mkr.
Fitzgerald står för en stor del av de totala försäljningarna. Han blev stor ägare i EQT genom att sälja sitt bolag inom fastighetsinvesteringar till EQT i april 2021 för nära 1,9 mdr dollar.
Det senaste årets första insynsköp har också gjorts i EQT under februari. Det är Asien-chefen Jean Eric Salata som köpt aktier för 116 Mkr. Det var faktiskt bara en ökning på 0,4% av hans jätteinnehav som erhölls när han sålde bolaget BPEA till EQT för 6,8 mdr euro, mest i aktier 2022.
Afv har nyligen skrivit om EQT och lutar åt att insiders är något på spåret när de väljer att sälja så mycket.
Storskogen
Det har gått utför för Storskogen sedan aktien toppade i december 2021. Kursen är ner drygt 90%. Den 19 februari meddelade bolaget att medgrundaren och VD:n Daniel Kaplan efter samråd med styrelsen avgår från posten omgående. Att “Storskogen behöver nytt ledarskap är tydligt”, skrev Afv då i en analys. Dagen efter avgången fyllde Kaplan på med 175 000 aktier i Storskogen till kurs 5,85 kr, en affär värd 1 Mkr.
Kaplan är näst största ägare i Storskogen och kontrollerar 4,4% av kapitalet och 14% av rösterna. Han äger närmare 36 miljoner B-aktier och 38 miljoner A-aktier.
Ordföranden Annette Brodin Rampe har också tryckt på köpknappen. Hon har ökat sitt ägande med 20% genom att köpa 100 000 aktier till kurs 5,6 kr. Värdet på affären var 0,6 Mkr.
Storytel
Såväl försäljningar som köp noteras av insynspersoner. VD Johannes Larcher har sålt 110 000 aktier till kurser mellan 50-54 kr. Affärerna har inbringat 5,7 Mkr. Kvar har han 25 000 aktier.
Storägaren i form av finländska Otava, ett bolag kopplat till ledamot Alexander Lindholm, har fyllt på med 680 071 aktier i ljudboksbolaget till kurs 55,99. Köpeskillingen uppgår till 38,4 Mkr.
Ledamot Jonas Sjögren har ökat sitt egna ägande med 60% genom köp av 122 591 aktier till kurs 57,49 kr. Således betalade han 7,1 Mkr.
Storytel-aktien har utvecklats svag efter toppnoteringarna under coronakrisen, men de senaste tolv månaderna är den upp dryga 30%.
Netel
Alireza Etemad är bolagets nya styrelseordförande som köpt aktier för 5,1 Mkr i bolaget. Han representerar största ägaren IK och har suttit i styrelsen sedan 2016.
Netel har varit en bedrövlig investering på börsen sedan IK noterade bolaget 2021 (teckningskurs 48 kr). Bland annat har det kommit i daga att man tecknat dåliga avtal i Finland. Nu finns en till stora delar ny ledning i bolaget anförda av Jeanette Reuterskiöld som utsågs till VD 2023. Hon har tidigare varit börs-VD på Hifab.
Gaming Innovation Group
Ett spelbolag där insiders köper mycket aktier. Totalt har inköpen varit över 7 Mkr under februari och 30 Mkr under det senaste året. VD Jonas Warrer har nu senast köpt drygt 35 000 aktier för ca 1,1 Mkr. En ökning på 5% av hans innehav som numera uppgår till 22,9 Mkr.
GIG planerar att knoppa av sin rörelse inom plattformstjänster i år. I mitten av februari köpte VD:n för den verksamheten, Richard Carter, aktier för 6 Mkr. Afv har ett köpråd på GIG-aktien men sålde nyligen vår post ur Afv-portföljen.
Viaplay
Flera insiders i den nya ledningen köpte aktier efter bokslutet i slutet av februari. Viaplay-aktien hade då fallit nästan handlöst sedan en stor nyemission genomfördes. VD Jørgen Madsen Lindemann köpte aktier för 10 Mkr, IR- och UK-chefen Matthew Hooper för 2,4 Mkr och bolagets CFO Enrique Patrickson för 1,3 Mkr. Även andra insiders köpte. Kurserna var runt 0,9-1,1 kr per aktie. Totalt äger insiders aktier för 22 Mkr i bolaget, enligt Holdings.
Pion Group
Bemanningsbolaget kom i veckan med ett bokslut som fick tumme ned av placerarna. På helåret blev det förlust och utdelningen halverades. I Pion ingår Uniflex och Poolia. Efter rapporten passade VD Nils Carlsson på att köpa 14 259 aktier. En investering på lite mer än 90 000 kr.
Carlsson var tidigare VD på Resurs och uppmärksammades då som en av börsens “antipiloter”. Det vill säga en VD med anmärkningsvärt litet aktieägande. Carlsson tillträdde VD-jobbet i Pion i november 2023 och äger efter veckans affär aktier för 0,28 Mkr i bolaget, enligt Holdings.
Haypp Group
Aktien i e-handelsbolaget, som säljer nikotinpåsar och snus, dök efter börsnoteringen hösten 2021 men har det senaste året bytt riktning och står nu omkring noteringsnivån. Det senaste året är aktien upp över 70% och flera insynspersoner har lättat på ägandet. Totalt har aktier för 15 Mkr sålts av insynspersoner de senaste tre månaderna.
Bland andra har VD Gavin O’Dowd sålt 67 000 aktier till kurs 63,50 kr i en affär värd 4,3 Mkr. O’Dowd är tionde största ägare i bolaget och äger drygt 1 miljoner aktier.
Försäljningar har också kommit från vice VD och COO Svante Andersson som avyttrat 48 000 aktier, nästan hela sitt innehav, till samma kurs som VD. Affärens värde uppgår till 3 Mkr.
Betsson
Styrelseledamöterna Peter Hamberg, som är storägare, och Tristan Sjöberg har fyllt på med aktier i speloperatören. Hamberg har handlat 67 000 aktier och Sjöberg 20 000. Transaktionerna har gjorts kring kursen 106 kr. Således handlar det om affärer värda några miljoner kronor.
Kinnevik
Det av familjen Stenbeck grundade investmentbolaget har sålt hela sin ägarandel i Tele2. Afv avslöjade en tid innan att en försäljning skulle kunna vara aktuell. Till kurs 93 kr, motsvarande en premie om 13% relativt stängningskursen dagen före, såldes drygt 31 miljoner aktier i en affär värd 2,9 mdr kr. Köpare var den franska telekomjätten Iliad och Xavier Niels bolag Freya Investissemen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser