Låna, låna, låna!

Så länge inte amorteringar är avdragsgilla är det svårt att förstå exakt varför svenskar ska betala av mer på lånen än de är absolut tvungna till.

Skandia sänkte i fredags bolåneräntor med fem års bindningstid med 49 punkter, alltså en halv procentenhet, till 2,0 procent. En sådan justering hade för två år sedan fått omslaget på Dagens Industri, och för tio år sedan hade den inlett SVT:s Rapport. Förr sänktes eller höjdes boräntor med några punkter i taget. Nu blev det en notis. Att bankerna sänker listpriserna med tiotals punkter på långa löptider är inte längre ovanligt. Dessutom går det att på goda grunder ifrågasätta listprisernas legitimitet. Det funkar mer som hos matthandlaren i souken i Marrakech: Ingen vid sina sinnens fulla bruk betalar utgångspriset. Det är startpunkten på en förhandling.

Den lokala avkastningskurvan hos Skandia är numera helt platt: Priset på samtliga bostadslån, oavsett löptid upp till fem år, är detsamma. Skandia meddelade också att de bästa kunderna får en rabatt, som gör att räntan sjunker ned till 1,09 procent bundet på fem år. Att få den räntan är inte speciellt svårt, så länge belåningen ligger under 50 procent, visar några stickprov.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Absolicon