Länsförsäkringar: Läget håller på att lätta för hushållen

Läget för de svenska hushållen håller på att lätta, även fast vi fortfarande befinner oss i en lågkonjunktur.
Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar.
Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar. Foto: Pressbild

Det skriver Länsförsäkringar i en prognos.

Enligt LF:s prognos väntas Sveriges BNP växa med 1,1 procent i år och nästa år med 3 procent. LF:s bedömning i december var att BNP skulle växa med 0,6 i år och 2,9 procent nästa.

”På senare tid har vi sett en tydlig förbättring i hur hushåll och företag ser på framtiden. Det bygger på att inflationen har minskat, efterfrågan bottnat och att räntan är på väg ned”, säger Alexandra Stråberg, chefekonom på Länsförsäkringar.

Hon uppger att den svenska ekonomin haft en imponerande motståndskraft under vintern och att det nu verkar som att konjunkturen bottnat.

”Den främsta anledningen till att läget nu ljusnar är nedgången i inflationen som innebär att hushållens köpkraft ökar i år”, säger Alexandra Stråberg.

Banken beräknar att inflationsmålet nås varaktigt under sensommaren och prisar in 4 räntesänkningar under året.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.