Länsförsäkringar: Slopade ränteavdrag sänker tillväxten

Länsförsäkringar har genomfört en undersökning med 5.000 bolånetagare, vilken visar att slopade ränteavdrag kan påverka konsumtionen negativt och därmed leda till sänkt tillväxt. Det framgår av ett pressmeddelande.

40 procent i undersökningen svarade att de kommer att tvingas dra ned på konsumtionen om ränteavdraget slopas.

”Ränteavdraget har således stor ekonomisk betydelse för många hushåll i hela Sverige och då främst för barnfamiljerna. Höjd boränta i kombination med att ränteavdraget avskaffas eller sänks kraftigt skulle alltså påverka hushållens konsumtion, även för dem med en villa i Västernorrland”, säger Rikard Josefson, vd på Länsförsäkringar Bank, i en skriftlig kommentar.

Hushållens konsumtion har under de senaste åren varit motorn i den svenska ekonomin och det bästa skulle därför vara att avveckla ränteavdraget i etapper, enligt Josefson.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.