Låtsasvärldarna exploderar
Riktiga pengar i en låtsasvärld. Den svenska spelutvecklaren Mindark med sitt onlinespel Entropia har fått mycket uppmärksamhet i internationella medier, inte minst på grund av ett par stora fastighetstransaktioner – en tropisk ö och en rymdstation. Som egentligen inte finns – välkommen till Entropia. Det är ett så kallat MMORPG, massive multiplayer online roleplaying game. Ett spel som spelas online via bredband med massor av deltagare samtidigt. Tillsammans befolkar de världen Entropia där de kan försörja sig, jaga, bygga hus med mera.
Entropia har runt 450 000 spelare och hör till världens fem sex största. Vivendis World of Warcraft är störst med sex miljoner spelare och andra stora MMORPG är Sonys Everquest och Linden Labs Second Life.
I alla spelen interagerar deltagarna och bygger såväl grupper som nya samhällen. Det innebär att mycket av nytt innehåll skapas av deltagarna själva vilket förstås är effektivt för dem som driver spelet.
Det som är unikt för Entropia är dess ekonomi där deltagarna kan köpa och sälja redskap, föremål och material av varandra eller av Mindark för spelvalutan. Den är i sin tur knuten till den verkliga världen vilket innebär att man kan fylla på med vanliga dollar och sedan ta ut eventuellt överskott igen via bankkonto eller bankomater. Allting slits dock vilket innebär att man måste fylla på då och då med material från Mindark.
Andra spel tar i stället en prenumerationsavgift av spelarna som också visserligen kan handla med varandra inom spelet men utan koppling till den verkliga världen. De uppmärksammade affärerna i Entropia gällde när Mindark auktionerade ut en ö som gick för 26 500 (riktiga) dollar och en rymdstation som köptes av en brittisk filmproducent för 100 000 dollar. De räknar i sin tur med att tjäna pengar på sina virtuella fastigheter genom att hyra ur tomter och ta ut skatt.
Spelet utvecklas också hela tiden och Mindark letar nya sätt att få in pengar. Reklam och fler knytningar till den riktiga ekonomin är på gång och nyligen öppnade en kulturstad i Entropia. Där kan man till exempel köpa konst av Ernst Billgren som sedan levereras till ditt virtuella hem.
Möjligheterna år alltså många och Mindark för också diskussioner med stora företag om att få in deras produkter i spelet. Filmbolag och skivbolag är också intresserade av att kunna visa trailers i Entropia, kanske sedan kopplade till köp också i den verkliga världen.
Även om det var motigt i början så går det nu lysande för bolaget Mindark. Efter en konkurs och rekonstruktion 2003 började företaget gå med vinst förra året och i år räknar vd, grundare och huvudägare Jan Welter Timkrans med att omsätta 55 miljoner kronor i Mindark och göra en vinst på 20-25 miljoner.
– Vi fortsätter att växa runt 100 procent per år och marginalen blir faktiskt ännu bättre ju större vi blir, säger han.
I Entropia rullar affärerna också på bra och Mindark räknar med att det i Entropia omsätts virtuella varor och tjänster för runt 300 miljoner dollar i år, upp från 160 miljoner förra året.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.