Bufab
Leverantör utan uppsida
De små produkter som Bufab förser marknaden med utgör normalt endast 2,5–10 procent av den totala materialkostnaden hos kunderna. Bufabs produkter är varken dyra eller strategiskt viktiga, men ändå nödvändiga för att kunna färdigställa en produkt till funktionsdugligt skick. Produkter som dessa, längst ner i värdekedjan, får därför inte särskilt hög prioritet.
Kunderna har i princip tre alternativ. Antingen tillverkar de själva eller så köper de in komponenter från flera olika leverantörer, båda ineffektiva alternativ, eller så outsourcas verksamheten till Bufab. Just det senare har länge varit en trend Bufab kunnat rida på då många kunder velat fokusera på kärnverksamheten. Alltmer avancerade produkter gör också att många av Bufabs kunder söker helhetslösningar och därmed blir långsiktiga samarbetspartner. På så sätt kan Bufab växa med kunderna när de expanderar på nya marknader.
Sett till lönsamhet tillhör Bufab toppskiktet bland underleverantörerna med en rörelsemarginal på i genomsnitt 11 procent under de senaste tio åren, justerat för engångsposter. Tillväxten har under samma tidsperiod varit 7 procent per år, varav 4 procent organiskt. Den relativt låga tillväxten förklaras främst av att den viktiga Europamarknaden har rört sig sidledes sedan finanskrisen bröt ut. Potential saknas emellertid inte.
Den europeiska marknaden uppgår till närmare 1 200 miljarder kronor, av vilken Bufab har knappt en procent. Det finns således gott om utrymme att göra fler förvärv. Bufab har också möjlighet att rida på trenden där tillverkningsindustrin flyttar ut från Sverige och till lågkostnadsländer. Ledningen ser goda möjligheter att växa i främst Östeuropa, men på sikt utgör även Asien en potentiellt stor marknad. På senare tid har det emellertid kommit lite grus i Bufabs maskineri.
Lägre efterfrågan och ofördelaktiga valutakurser har inneburit minskad tillväxt och försämrad lönsamhet. Den svaga svenska kronan är negativ för Bufab som importerar mycket av sina produkter i dollar. I Sverige, där bolaget hämtar 40 procent av omsättningen, har försäljningen minskat med 4 procent under årets första hälft. Även lönsamheten har försvagats.
Internationellt växer Bufab i år tack vare förvärv, men lönsamheten är lägre där. Rörelsemarginalen ligger för koncernen nu på strax över 8 procent, en bra bit ifrån lönsamhetsmålet på 12 procent. Trenden med försämrad lönsamhet har pågått ett tag och åtgärder har därför satts in. Ett välbehövligt besparingspaket ska sänka kostnaderna med 15 miljoner kronor per år från och med kommande kvartal.
Sammantaget framstår Bufab som en vinnare på sikt. I det kortare perspektivet väljer vi emellertid att inta en mer försiktig inställning. Förutom den kortsiktigt tröga utvecklingen talar en premievärdering på omkring 10 procent gentemot övriga svenska underleverantörer emot aktien. Faktorer som skulle få oss att bli mer positivt inställda inkluderar att den europeiska marknaden tar fart eller tecken på förbättrad lönsamhet. Tills dess är det läge att avvakta.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.