Lista: Aktierna med mest uppsida

Vilka aktier handlas handlas till störst rabatt mot analytikernas riktkurser? Affärsvärlden har gått igenom alla bolag med ett börsvärde över 40 miljarder kronor.

Analytikernas riktkurser har, av olika skäl, en tendens att oftare ligga över än under de faktiska aktiekurserna. Så är det även nu. Av de 44 bolag på Stockholmsbörsen som har ett börsvärde över 40 miljarder kronor handlas 29 med en ”riktkursrabatt”, två ligger i nivå med den genomsnittliga riktkursen medan 13 bolags aktiekurser ligger över riktkurserna.

Ska man förlita sig på analytikerna finns störst kurspotential i Saab, där riktkursen ligger 34 procent över aktiekursen. Trots att analytiker under en lång period har skrivit om potentialen i bland annat skolflygplanet T-X och ett globalt försämrat säkerhetsläge har aktien tappat 30 procent sedan hösten 2018. Andra bolag med stor rabatt är skogsjätten Stora Enso där förväntningar om att satsningar på tillväxtverksamheter ska lyfta lönsamheten inte fått genomslag i kursen. Hit hör också Swedbank där riktkursen ligger 22 procent över aktiekursen – vilket mest får betraktas som en skräckrabatt.

Bland bolagen som har en aktiekurs över riktkursen är H&M det största, här är riktkursen 94 procent av faktisk kurs. Mest övervärderad bland de större bolagen, om man ska förlita sig på analytikerna, är dock ICA-gruppen, snittriktkursen är 305 kronor men aktien handlas på börsen till 357 kronor.

 

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(”script”)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement(”script”);r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco