Lista: Årets bästa fonder – och deras största innehav

En rad småbolagsfonder har klättrat över 50% i år, visar Affärsvärldens genomgång av årets bästa fonder 2021. Bufab och SBB är stora innehav i några av årets bästa fonder.
Stockholmsbörsen har gått starkt i år - precis som årets bästa fonder.
Stockholmsbörsen har gått starkt i år - precis som årets bästa fonder.

Ett starkt börsår går mot sitt slut. Många investerare kommer kanske ägna de kommande dagarna åt att utvärdera årets prestation. Den som är nyfiken på hur andra investerare presterat har kommit rätt – Affärsvärlden går nu igenom årets bästa fonder.

Årets bästa fonder i Morningstars kategori Sverige

1) Enter Sverige Pro
Avkastning i år: 40,74%
Största innehaven: Arjo, Troax, Medicover.

2) Öhman Sverige Fokus D
Avkastning i år: 38,05%
Största innehaven: Veoneer, Atlas Copco, Nibe.

3) Öhman Sverige Fokus A
Avkastning i år: 37,33%
Största innehaven: Veoneer, Atlas Copco, Nibe.

4) Öhman Sverige Hållbar A
Avkastning i år: 37,28%
Största innehaven: Veoneer, Atlas Copco, EQT.

5) Öhman Sverige Hållbar B
Avkastning i år: 37,09%
Största innehaven: Veoneer, Atlas Copco, EQT.

6) Handelsbanken Sverige Selektiv A10 EUR
Avkastning i år: 35,82%
Största innehaven: Volvo, Atlas Copco, Essity.

7) Handelsbanken Sverige Selektiv A10 SEK
Avkastning i år: 35,76%
Största innehaven: Volvo, Atlas Copco, Essity.

8) Cliens Sverige C
Avkastning i år: 35,67%
Största innehaven: Investor, Astra Zeneca, SEB.

9) Cliens Sverige B
Avkastning i år: 35,57%
Största innehaven: Investor, Astra Zeneca, SEB.

10) Handelsbanken Sverige Selektiv A9 Eur
Avkastning i år: 35,34%
Största innehaven: Volvo, Atlas Copco, Essity.

Källa: Morningstar

Vi tar Morningstars databas till hjälp. Där sorterar vi fram vilka Sverigefonder som är årets bästa fonder. Bäst har det gått för Enter Sverige Pro som avkastat 40,74 %. Även Öhman Fonder, Handelsbanken Fonder och Cliens Fonder har några av årets bästa fonder i Morningstars kategori.

Här intill ser ni en faktaruta med en topplista och även vilka innehav som är de största i årets bäst presterande fonder.

Årets bästa fonder gillar SBB och Bufab

På Morningstars hemsida går det också att sortera fram årets bästa Sverigefonder inriktade på små- och medelstora bolag. Där är det istället Odin Fonder som har lyckats bäst med flera fonder som avkastat en bra bit över 50 %.
För att det inte ska bli för mycket upprepning kring olika småbolagsfonder i olika valutor från just Odin Fonder nöjer vi oss med att konstatera detta: Odin Small Cap E har stigit 55,04 %. Där är NCAB, Sdipitec och CTEK de tre störstas innehaven.

”Bland våra största innehav i fonden hittar ni bland annat Sdiptech, NCAB och Coor. De är verksamma i olika branscher med olika drivkrafter, men alla tre är bra exempel på bolag som har stärkt sina positioner på senare tid genom värdeskapande förvärv som flyttar fram deras positioner i konkurrenslandskapet”, sa Odin Fonders analyhtiker Carolina Elvind nyligen till Omni Ekonomi

Danske Invest Sverige Småbolag har rusat hela 54,58% under 2021 och är också en av årets bästa fonder. Den fonden ligger tungt i fastighetsbolag – SBB och NP3 är de största innehaven. På tredje plats kommer Bufab.

Spiltan Aktiefond Småland har klättrat 52,48 % i år. Den fonden har Bufab, Thule och Nibe som de tre största innehaven.

Även Humle Småbolagsfond tillhör årets bästa fonder och har gett en avkastning på 50,44 %. Enligt Morningstar är det Addlife, Bufab och SBB som är de största innehaven.

På tal om just SBB så berättade fastighetsbolagets VD Ilija Batljan under onsdagskvällen att han köpt aktier i Embracer. Det kan du läsa mer om här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.