Lista: Årets bästa och sämsta aktier – Oncopeptides och Sinch åt olika håll

Två tredjedelar in på börsåret har Stockholmsbörsen backat 26%. Nu listar Affärsvärlden aktierna som gått bäst och sämst i år.
Lista: Årets bästa och sämsta aktier – Oncopeptides och Sinch åt olika håll - hand-g33d39a9fd_1280

Efter en osedvanligt tung start på Stockholmsbörsen under det första kvartalet fortsatte marknaden fortsatt att backa även i Q2. I juli studsade börsen tvärt upp när amerikanska inflationssiffror inte såg så illa ut som befarat. Under den gångna månaden har dock börsen vänt ner igen med en nedgång på 7%.

Den höga inflationen, energipriser, kriget i Ukraina och leveransproblem är bara några av faktorerna som investerare har behövt beakta i år.

Men vad har gått bäst och sämst på Stockholmsbörsen i år? Energi har varit en tydlig vinnare med ett oljepris som skjutit i höjden. Bland Large Cap-bolagen är Orrön Energy en klar vinnare som ökat 172%. Även vindkraftsbolaget OX2 har gått starkt med en ökning på 61%. Försvarsaktier har haft medvind på grund av kriget i Ukraina. Saab har stigit 54%.

Även stabila konsumentbolag som Swedish Match (uppköpsbud från Philip Morris) och Axfood har gått starkt, med uppgångar på 49% respektive 23%. Likaså läkemedelsbolaget Astra Zeneca som haft flera positiva fasIII-nyheter bakom sig och avancerat 26%.

I energisektorn märks också IPC som mer än dubblat börskursen, eller 108% för att vara exakt. Även Africa Energy och EnQuest har klättrat 66 procent, respektive 58 procent.

Sett till hela Stockholmsbörsen har dock Oncopeptides haft den starkaste utvecklingen med en uppgång på 246%.

I den andra vågskålen, bland large cap-bolagen, återfinns teknikaktier som Sinch, som rasat 82%, fastighetsbolaget SBB som backat 74% och det corona- samt strejktyngda flygbolaget SAS som retirerat 55%. Bland investmentbolagen har Kinnevik haft ett tungt år hittills och sjunkit 51%.

Bland alla bolagen på Stockholmsbörsen har Ferronordic haft den sämsta utvecklingen och rasat hela 90%. Som återförsäljare i Ryssland är bolaget tyngt av Ukrainakriget och avslutade nyligen ett avtal med Volvo CE för Ryssland.

Vill du veta vilka aktier som går bäst och sämst på Stockholmsbörsen hittar du det alltid på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Tio bästa aktierna på Stockholmsbörsen i år

Aktier med bästa utvecklingen i år, i procent
Oncopeptides 243
Orrön Energy 172
Viking Supply Ships 165
Arctic Paper 138
Vicore Pharma Holding 112
Eniro Group Pref B 110
IPC 107
LeoVegas 73
Arise 68
OX2 61

Tio sämsta aktierna på Stockholmsbörsen i år

Aktier med sämsta utvecklingen i år, i %
Ferronordic -90
Isofol Medical -88
Pierce Group -87
BICO Group -87
Sinch -82
Storskogen -80
VNV Global -77
Cantargia -76
RVRC Holding -75
BHG Group -75

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets