Lista: Svenskarnas favoritaktier – Handelsbanken in i värmen

Investor, Telia, Volvo är svenskarnas tre absoluta favoritaktier. Med på den nya topplistan finns också SBB och en klättrande storbank, visar ny statistik från Euroclear Sweden. "Det är tydligt att bankerna ses som säkra investeringar när räntorna går upp", säger Annelie Lindahl på Euroclear.
Lista: Svenskarnas favoritaktier – Handelsbanken in i värmen - Euroclear Sweden svenskars favoritaktier 2023
Listan över svenska privatsparares favoritaktier år 2023 inkluderar flera storbanker. "Det är tydligt att bankerna ses som säkra investeringar när räntorna går upp", säger Annelie Lindahl på Euroclear Sweden.

Värdet på svenska privatpersoners aktier ökade med 12,4% under 2023 och i genomsnitt låg innehaven på 516 000 kronor, en uppgång jämfört med 2022 då summan låg på 460 000 kronor.

Som mest steg marknadsvärdet på privatpersonernas aktiehav i Q4 2023.

”Bakom upphämtningen ligger börsrusningen i november och december när många hoppades på räntesänkningar. Sedan dess har entusiasmen mattats av och vi ser exempel på det motsatta – att priser på vissa varor har ökat. Men så fort räntesänkningar blir verklighet här eller i utlandet lär intresset för aktieköp stiga igen”, säger Annelie Lindahl, Chief Business Officer Issuers på Euroclear Sweden.

Det totala värdet på alla svenska privatpersoners aktieinnehav under 2023 var 1 300 miljarder kronor, visar Euroclears statistik.

Svenskarnas favoritaktier

Investor är kvar på toppen som favoritaktie och antalet aktieägare ökade med 5,4%. På andra plats var Telia, där antalet ägare dock minskade med 1,9%.

Trots en monsternedskrivning under förra året kom Ericsson in på tredje plats bland svenskarnas favoritaktier, även om aktieägarbasen krympte med 2,9%. Handelsbanken, som i veckan meddelade att de kommer ge en oväntat hög utdelning till sina aktieägare, petar Industrivärden från listan genom att klättra upp på en tiondeplats. Utdelningen kommer alltså med stor sannolikhet landa hos flertalet svenska privatsparare.

”Alla tre svenska storbanker är på topp-10-listan. Det är tydligt att bankerna ses som säkra investeringar när räntorna går upp”, säger Annelie Lindahl om listan, där finska Nordea inte finns med.

Nedan återfinns hela 10-topplistan över svenskarnas favoritaktier. Föregående års placering är angiven inom parentes.

1 Investor (1)
2 Telia (2)
3 Ericsson (3)
4 Volvo (4)
5 Swedbank (5)
6 SEB (6)
7 SSAB (9)
8 SBB (7)
9 H&M (8)
10 Handelsbanken (13)

Aktieägarrapporten 2023

En rapport om aktieägandet i Sverige som släpps av Euroclear Sweden senare i februari.

Euroclear Sweden hanterar det officiella registret över aktieägandet i de svenska aktiebolag vars aktier är noterade på börs eller annan handelsplats. Statistiken som rör marknadsvärde refererar till alla svenska aktiebolag vars aktier är noterade i Sverige där en slutkurs rapporterats den 31 december 2023.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets