Ljuv musik i mobilen

Musiken lyfter mobiltillverkarna till nya höjder. Men operatörerna kan få tuffare att ta betalt eftersom musiken kan välja olika vägar från nedladdningsplatsen till mobilen.

Konsumenterna vill ha musiken och skivbranschen samarbetar. Musik har snabbt blivit fröet till den framgång för mobila tjänster som branschen, i synnerhet mobiloperatörerna, behöver.
Under året har rockmusiken dånat från mobilbolagens jättemontrar på de stora mässorna för konsumentelektronik runt om i världen. I rask takt har nya modeller med inriktning på att ta emot, lagra och spela upp musikfiler lanserats och nu börjar de också ge effekt på resultaträkningarna.

Niomånadersrapporterna från de stora mobiltelefontillverkarna vittnar om optimism och ett sug efter de dyrare telefonerna. De erbjuder bättre kameror, större minneskapacitet och ofta även en inbyggd digital musikspelare, så kallad mp3-spelare.
-De asiatiska tillverkarna leder den här utvecklingen men nu har alla bråttom att hoppa på tåget, säger Gartners analytiker Stephanie Pittet.

Förra gången mobiltillverkarna försökte skapa en hype, genom att integrera kameror i mobilen, misslyckades de. Den ström av bildmeddelanden som man trodde skulle skickas mellan telefoner uteblev. I dag växer visserligen så kallade MMS stadigt tack vare lägre priser och ökad användarvänlighet, men det blev ingen boom.

Musik i mobilen har dock bättre utsikter att leda till framgång även för mobiloperatörerna. Det är bland annat tack vare att det inte handlar om något nytt beteende – lyssnar på musik gör alla redan i dag via olika kanaler. I stället är det en ny kanal för att både distribuera och konsumera musik som snabbt öppnar sig.

-Konsumenterna har redan en nära relationen till musik och mobilen är en av de prylar som man i princip alltid bär med sig. Möjligheterna i kombinationen musikspelare och mobil är enorma, säger Per Alksten, nordisk produktchef på Sony Ericsson som förra veckan släppte en rad nya produkter som kretsar kring mobilen som musikspelare.

Bakom Sony Ericssons starka delårsrapport ligger bland annat bolagets Walkmanmobil W800. Den har fått en bra start på marknaden och analytiker räknar med att den kommer att lyfta resultatet även det fjärde kvartalet. Konkurrenterna har också de i snabbt takt lanserat musikmobiler och de allra senaste tillskotten är varianter och vidareutvecklingar som också utnyttjar 3G-tekniken. Det ger möjligheter till snabba nedladdningar av större filer, vilket hittills varit omöjligt.

De här förbättringarna är nödvändiga för att få fart på efterfrågan, anser analysföretaget Strategy Analytics som med sin konsumentpanel testar både utbudet av musikmobiler och olika operatörers tjänster på området.

Strategy Analytics har tidigare varit kritiskt till såväl det begränsade tjänsteutbudet som den låga standarden på många musikmobiler. Långsam nedladdning, smalt utbud och att musiken ofta är låst till mobiltelefonen pekas ut som de områden där förbättringar behövs. Producenterna har tagit till sig av kritiken och de nya modeller som är på väg ut på marknaden är bättre rustade än föregångarna. Sony Ericssons nya W900 och Motorolas nya 3G-lur kan läggas till Samsungs Z300, som lanserats som en musikmobil för 3G-näten.

Med 3G-nätet bör problemet med datahastigheten vara löst och minnesutrymmet växer snabbt på mobilerna. I dag är minneskort på runt en halv gigabit nästan standard och flera modeller med hårddiskar är på väg ut. Om något år är lagringskapaciteten knappast en begränsning. Lyckas tillverkarna dessutom göra dem mer användarvänliga har man sannolikt kommit så nära i-pod och andra musikspelare som behövs. Att mobiltillverkarna tjänar på uppgraderingen är självklart eftersom de kan ta mer betalt för sina produkter, men hur blir operatörerna också vinnare?

-Jag tror att musiktrenden är viktigare för tillverkarna av telefoner än för operatörerna. Det är svårt att ser hur de ska kunna ta betalt ordentligt. Frågan är hur musiken hamnar i telefonen, via mobil­operatörerna eller bredband och datorn där hemma, säger Bengt Nordström på konsultfirman Northstream som är strategisk rådgivare till många mobiloperatörer.

I dag har alla svenska operatörer utom Telia Sonera lanserat musiktjänster, om än i lite olika format. Uppstickaren 3 har under sommaren satsat hårt på musik via mobiltelefonen och i september hade 140000 av deras kunder aktiverat tjänsten som nyligen sänkts till 19 kronor i månaden under resten av året. 3 använder primärt ett slags prenumerationssystem där man har tillgång till olika kanaler med streamad musik eller video.

Prenumeranterna kan då ladda ner upp till tio låtar per månad men dessa går inte att kopiera eller flytta från mobilen och de försvinner när prenumerationen upphör. Vill man ha en mer avancerad tjänst och kunna flytta och kopiera låtar kostar det 15 kronor per låt.

-Vi prövar oss fram för att se vilka modeller som passar bäst. Liksom film börjar ju musik nu att distribueras på en mängd olika sätt. Via bredband, mobiler, nedladdning, streaming och annat, säger Erik Hörnfelt, informationsdirektör på 3.

Att 3 nu sänker priset på sin musiktjänst ska ses i ljuset av Tele2:s inhopp på arenan. Deras erbjudande om att ladda ner låtar för 69 öre styck och få tillgång till tv och radio gratis är bland de förmånligaste i världen. Låtarna hämtas via CDON.com och utbudet är än så länge begränsat. Comviq har bara lovat de extremt låga priserna fram till maj nästa år men prisnivån illustrerar ändå väl hur viktigt priset är för att driva efterfrågan.

-Det finns oerhört många källor för digital musik i dag, både legala och illegala, och konsumenterna har förstås en tendens att söka sig till det billigaste, säger Stephanie Pittet på Gartner.

Musik via mobil och fast anslutning kommer också att integreras. De flesta operatörer jobbar på lösningar och samarbeten som innebär att en låt som köps och laddas ner till mobilen också blir tillgänglig via den fasta datorn hemma och bredbandskopplingen.

Musikbranschen och skivbolagen har länge varit tveksamma och ibland direkt fientligt inställda till digitala nedladdningar av musik. Men allteftersom man insett att slaget mot fildelning knappast kommer att vinnas genom att jaga låginkomsttagare och tonåringar i domstolar så har man tagit till sig de framgångar som legal nedladdning av låtar via internet skördat.

Tveksamheten inför att släppa till sina bibliotek för nedladdning via mobilen har minskat och processen kan gå fortare.

-Vi ser egentligen inga hot med det här, bara möjligheter. Mobila nedladdningar är i dag lika många som via fasta linor och nästa år tror vi att mellan 5 och 10 procent av omsättningen kommer från digitala nedladdningar, både via fasta linor och mobilnät. Båda sätten växer explosionsartat just nu, säger Per Sundin, vd på Sony BMG i Sverige.

I länder som Sydkorea där utvecklingen gått längre är skivbolagens andel av intäkterna från digitalt nedladdad musik redan dubbelt så stor, alltså mellan 10 och 20 procent. Siffror från Ifpi, den globala skivindustrins branschorganisation, bekräftar också den utvecklingen. Digitala nedladdningar via datorer och mobiler såldes för 790 miljoner dollar första halvåret, en uppgång med 260 procent jämfört med året innan. Den digitala musiken stod för sex procent av den totala försäljningen.

En orsak till skivbranschens entusiasm är mobilindustrins storlek och bredd. Mobiler är världens mest spridda konsumentelekronik och det säljs i dagsläget knappt ens en tiondel så många bärbara mp3-spelare som det säljs mobiltelefoner. De senaste prognoserna pekar på att det kommer att säljas runt 770 miljoner mobiler globalt i år. Möjligheten att till exempel skicka ut smakprov på nya releaser till världens två miljarder mobiler och potentiella kunder kan inte ignoreras av någon. Utom då möjligen Beatles, som fortfarande hårdnackat stretar emot den digitala utvecklingen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.