Lockande småbolagsjägare

ANALYS En av Nordens mest namnkunniga investeringslådor för småbolag tar form. Än är prislappen rätt.
Lockande småbolagsjägare - alby-botkyrka-affarsvarlden-700_binary_6953118.jpg

KÖP Byggmästaren, med fulla bolagsnamnet Byggmästare Anders J Ahlström, listades på First North sent 2014. Inriktningen då var att utveckla ett miljonprogramsbestånd på Albyberget i Botkyrka, förvärvat strax efter bolagets start år 2013. Många tog notis när fastigheterna sedan såldes vidare med stor vinst i fjol, till börsens betydligt större miljonprogramsvärd Hembla.

Från teckningskurs 58 kronor har börsresan tills nu redan bjudit på över 150 procents totalavkastning. De flesta missade dock att börsbolagets resa ska fortsätta under en ny inriktning: som investeringsbolag specialiserat mot småbolag.

Bolaget har brett mandat att agera opportunistiskt på både nordiska smålistor och i nordiska onoterade småbolag. Idéjakten kommer här ta hjälp av ett mycket mer långtgående affärsnätverk än normalt för ett investeringsbolag med runt miljarden i kapital.

Vd Stefan Dahlbo var tidigare vd för investmentbanken HQ och investmentbolaget Öresund. Huvudägaren och arbetande styrelseordföranden Mikael Ahlström har decennier av erfarenhet av affärer med onoterade nordiska bolag, som grundare av Nordens första private equity-bolag Procuritas. Ahlström kontrollerar som Byggmästarens största ägare 29 procent av kapitalet. Dahlbo är tolva på 1 procent.

Försäkringskonglomeratet Sampos avgående vd Kari Stadigh är på väg in som styrelseledamot. Han är Byggmästarens näst största ägare, med 16 procent. Storägarlistans trea och fyra är Carl Rosvall och Martin Bjäringer, på 8 respektive 7 procent, båda medgrundare av riskkapitalfirman Monterro och tänkbara dörröppnare för intressanta teknikaffärer. I februari i år köpte Per H Börjessons Spiltan in sig som femte största ägare, på 6 procent, och på ägarplats sex följer finansmannen Staffan Rasjö, med 4 procent.

Före uppskalningen värderas dagens Byggmästaren inte högre än till 10-procentig rabatt på substansen. Ett fullinvesterat Byggmästaren bör, enligt Affärsvärldens bedömning, kunna få ut åtminstone 15 procents substansförräntning i sina bolagsengagemang, över börs- och konjunkturcykeln. Anta 90 procents substansallokering och att strategin kan skalas i minst tio års tid. Mot ett konservativt avkastningskrav om 10 procent, för småbolagsrisk, förtjänar ett sådant Byggmästaren en substanspremie på åtminstone 50 procent.

Det här är en sammanfattning av analysen På jakt efter morgondagens småbolagsvinnare. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets