Lockande snabbväxare

NGS Group tillhör de bäst skötta bolagen i ­bemanningsbranschen. Men det avspeglas inte i värderingen. Aktien är klart köpvärd.

Investerare som tror på bemanningsbolag har flera alternativ på börsen, dock av väldigt skiftande kvalitet. Vår favorit har länge varit First North-noterade SJR, inriktat på ekonomi och finans, som kombinerat snabb organisk tillväxt med fina marginaler och generösa utdelningar.

På finbörsen finns aktörer som Proffice och Dedicare, med hyfsad lönsamhet, och Uniflex och Poolia, med svag eller obefintlig lönsamhet. Nyligen valde vi att avvakta med vårdbemannaren Dedicare men fick då upp ögonen för konkurrenten NGS Group, som i fjol hade 87 procent av intäkterna från vårdbemanning och resten från bemanning på skolor och förskolor.

Bolaget, som är noterat på NGM-börsen, har varit en riktig framgångssaga de senaste åren med snabb organisk tillväxt, 30 procent i fjol, vilket i kombination med förvärv lyft omsättningen från 66 miljoner 2009 till 393 miljoner i fjol. Lönsamheten har samtidigt varit stabil med en rörelsemarginal på 8,4 till 9,3 procent under de senaste tre åren.

Den här fantastiska utvecklingen till trots värderas NGS väldigt försiktigt. På rullande tolv månader ligger värderingen på knappt 7 gånger rörelseresultatet, justerat för nettokassan på 7 miljoner. P/e-talet hamnar på låga 9,5. Till den här kalkylen ska en stor utdelningskapacitet adderas. Ett bemanningsbolags investeringsbehov är minimalt och NGS har möjlighet att dela ut nästan hela årsvinsten. Räknat på fjolårsvinsten skulle det innebära en möjlig direktavkastning på över 10 procent.

Nu har dock NGS, med vd Ingrid Nordlund, i stället valt att de senaste åren investera kassaflödet i tillväxt. I maj i fjol förvärvades sjuksköterskebemannaren Nurse Partner, vilket bland annat gav NGS ett brohuvud till den norska marknaden. En tilläggsköpeskilling som till största delen ska betalas i maj 2015 gör att NGS inte lär vara något hett kupongcase nästa vår heller. Den något lägre lönsamheten hos Nurse Partner är samtidigt en av förklaringarna till NGS något svagare rörelsemarginal.

Rapporten för det första kvartalet var det annars inte några fel på. Den organiska tillväxten var fortsatt mycket god vid 21 procent. Frågan är varför investerarna värderar bolaget så försiktigt?

Den främsta orsaken är den politiska risken. Opinionsmätningarna talar för ett regeringsskifte i höst och från vänsterhåll hörs ständiga rop på att stoppa eller begränsa vinsterna i välfärden. Risken ska inte negligeras, men att döma av socialdemokraternas syn är det ägare av privat vård, skola och omsorg som har anledning att vara mest oroliga.

Bemanningsbolag som NGS säljer en tjänst huvudsakligen till landstingen, en tjänst dessa har svårt att klara sig utan.

Omkring 80 procent av NGS vårdpersonal arbetar på landsbygden, dit landsting och kommuner har svårt att locka fast anställd personal. Samtidigt utgör kostnaderna för bemanningsbolagen bara någon enstaka procent av landstingens totala kostnader. Det är svårt att se hur politikerna ska kunna hitta en bättre och billigare lösning.

Framöver är det inte rimligt att räkna med 20–30 procents tillväxt, men tvåsiffrig tillväxt har NGS i vår mening goda förutsättningar att uppvisa både i år och nästa år.

På vd Ingrid Nordlund låter det dessutom som att det inte är slut på förvärven. Marknaden är alltjämt fragmenterad med många små och mellanstora aktörer. På våra prognoser ser aktien riktigt aptitlig ut. Kombinationen god vinsttillväxt och multipelexpansion kan göra aktien till en riktigt bra affär.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.