”Löjligt billig” börs – om räntan förblir löjligt låg

Buffet och Gardell säger att börsen är ”löjligt billig”. Men vad är det egentligen de säger?

– Jag tycker att aktier är löjligt billiga, sa det gigantiska amerikanska investmentbolaget Berkshire Hathaways grundare och vd, den legendariske aktieinvesteraren Warren Buffett, till amerikanska tv-kanalen CNBC i förra veckan. Uttalandet har citerats ett otal gånger sedan dess.

Aktivistfondbolaget Cevians grundare och vd Christer Gardell kommenterade senare Buffetts uttalande. ”Börsen är löjligt billig” citerades Christer Gardell på Dagens Industris förstasida.

Men vad sa de bägge investerarna egentligen?

 I intervjun med CNBC:s program “Squawk Box” resonerar Warren Buffett med programledaren Becky Quick om situationen på den finansiella marknaden. Buffett säger att han för tio år sedan inte hade trott att det var möjligt att kombinera full sysselsättning, 5 procents budgetunderskott (i USA) och långa obligationsräntor på 3 procent.

– Och generellt, om jag känner att något är omöjligt, så kommer det att förändras. Med tiden, jag vet inte hur, men jag tror inte att vi kan fortsätta se variabler med dessa förhållanden. Men om vi kan det, då är aktier löjligt billiga.

Buffet syftar då sannolikt på den så kallade Fed-modellen, där avkastningen på aktier (som inverterat p/e-tal) är kopplad till avkastningen på obligationer, genom att de bägge tillgångsslagen åtminstone till viss del tävlar om avkastningen. Stiger obligationsräntan, bör i teorin börserna sjunka tills investerarnas avkastningskrav möts. Vice versa om obligationsräntorna sjunker. För närvarande ger aktier (e/p-snitt S&P 500) nästan 3 procent mer i avkastning än den tioåriga statsobligationen, en historisk hög nivå.

Warren Buffet säger alltså att aktier visserligen är löjligt billiga, men det förutsatt att dagens märkliga läge på finansmarknaden förblir oförändrade, vilket han inte tror, något som bland annat Bloomberg påpekat.

Cevians vd Christer Gardell säger mer exakt följande på Dagens Industris konferens Börsdagen, apropå den svaga börsen i maj:

– Så länge räntorna är på de här nivåerna håller jag med Warren Buffett om att börsen är löjligt billig.

Han förtydligar därefter sin syn på börsen.

– Den har blivit allt mer kortsiktig de 10-15 senaste åren. Blir det något stök kring handelsavtal eller tullar eller något utspel från Trump, då reagerar börsen. Fundamentalt har det inte hänt så mycket. Vi har fortfarande ett läge där räntorna är löjligt låga, säger han, enligt Dagens Industri.

Både Gardell och Buffett tycker alltså att börsen är löjligt billig. Men bara så länge räntorna är (löjligt) låga. Och det tror inte varje fall Buffet att de förblir.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här