Laddar

Lönerna ökade 2,7 % i maj, reallönerna sjönk 4,5 %

Reallönen för en genomsnittlig löntagare i Sverige minskade med 4,5 % i maj jämfört med samma månad förra året. Det visar ny statistik från Medlingsinstitutet.
Lönerna ökade 2,7 % i maj, reallönerna sjönk 4,5 % - BÖRS OCH PENGAR
Foto: Henrik Montgomery/TT
Lönerna ökade med 2,3 % i årstakt i maj. När statistiken blir definitiv väntas löneökningstakten uppgå till 2,7 %. Men på grund av att konsumentpriserna ökade 7,2 % blir reallönen lägre.

“Löneökningstakten har på senare tid stigit mer i privata tjänstenäringar som exempelvis IT än i andra branscher. Men sett till hela ekonomin verkar inte vårens personalbrist och snabba prisökningar ha sammanfallit med en påtagligt högre löneökningstakt”, säger Medlingsinstitutets ekonom Petter Hällberg.

Den sammanvägda löneökningstakten enligt kollektivavtalen var cirka 1,9 % i maj. Det beskrivs att de avtalade löneökningarna i de flesta kollektivavtal blir något lägre under 2022 än under 2021.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.