Lönsam aktie i turbulenta tider

Avanza har klarat sig bättre än både börs och bankaktier i gemen. Det finns det anledning till.

FÖRSTA BANKEN SOM lämnade bokslutsrapport för 2008 har varken kreditförluster eller likviditetsproblem. Tvärtom står den lilla internetbanken Avanza trots sin storlek, eller kanske snarare tack vare, ovanligt stadigt på jorden även när det blåser snålt på världens finansmarknader. Banken har ingen exponering mot krediter utomlands eller mot bostadsmarknaden, och den största enskilda kundkrediten uppgå till blygsamma 50 miljoner kronor.

Aktiviteten på börsen i december månad innebar för Avanza en minskning med 12 procent från november, och bokslutet för 2008 bjöd på såväl lägre intäkter som resultat. Men antalet affärer var ändå upp 21 procent i december jämfört med motsvarande månad 2007. Stabiliteten i intjäningen är på en traditionell banks vis förhållandevis säker i och med att andelen icke-courtageintäkter täckte 104 procent av kostnaderna under 2008. En viktig förklaring är att räntenettot motsvarar hela 71 procent av kostnadsmassan.

Risken för Avanza handlar i stället om ifall börsen ska fortsätta sin kräftgång, vilket har negativ inverkan på courtageintäkterna. Lägre styrräntor kan också försämra räntemarginalerna framöver, och därtill minskar fondprovisionerna som en effekt av minskade marknadsvärden och att kunderna byter dyra fonder på tillväxtmarknader mot billigare ränte- och hedgefonder.

FÖR ATT UPPRÄTTHÅLLA stabiliteten har Avanza sedan tidigare aviserat ett kostnadsprogram som väntas sänka kostnaderna med 10–15 procent under 2009 jämfört med 2008. I bästa fall lyckas lägre kostnader parera minskade intäkter från räntenettot. Men prognosen om att klara 100 procent av kostnadsmassan under 2009 på andra intäkter än courtage bygger på att Riksbanken inte gör några fler räntesänkningar. Bli alltså inte förvånad om det kommer ytterligare besparingsprogram.

EN STOR DEL AV TILLVÄXTEN under kommande år väntas främst komma i form av tjänstepensioner. Ett segment som i dag utgör en marginell del av kundernas totala besparingar hos Avanza, att jämföra med drygt 40 procent för den svenska totalmarknaden.

Vid utgången av det tredje kvartalet uppgick den svenska sparmarknaden till 3 200 miljarder kronor. Avanzas marknadsandel är för närvarande 1,3 procent och bolaget hoppas att kunna öka denna andel till närmare 2 procent under 2010. Lyckas bolaget med målsättningen finns det ett klart utrymme för vinsttillväxt även om börsen fortsätter vara tråkig. Flytträtten för tjänstepensioner återinfördes förvisso den 1 maj förra året, men eftersom den är frivillig är i praktiken endast en tredjedel av det totala pensionsbeloppet flyttbart. Mer troligt är kanske då att Avanza snabbare kan locka till sig mer pensionskapital genom att teckna avtal direkt med företagen om att sköta tjänstepensionerna för deras anställda.

ETT GLÄDJEÄMNE ÄR att nettosparandet ökade med 6,8 miljarder kronor under 2008 relativt 2007, och Avanza tror sig till och med ha ännu bättre förutsättningar under det kommande året att klara eller överträffa sitt mål om en årlig nettoökning av sparandet med 13–17 procent. Under tidigare år har ökningen av pensionskapitalet varit blygsamt, men 2009 blir ökningen i nominella tal klart högre.

Den största risken med en investering i Avanza är att aktiemarknaden försämras ytterligare eller att courtagepressen tar fart med ny kraft. Uttalanden från konkurrenter och det faktum att Avanza och Nordnet i dag har en särställning på den svenska marknaden talar emot detta. Några nya aktörer är det inte tal om, skalfördelarna är skyhöga i branschen.

LEDNINGEN I AVANZA signalerar självsäkerhet genom att behålla utdelningen på 6 kronor per aktie, vilket är långt över målet att dela ut minst 70 procent av vinsten. Efter 2008 års utdelning anser sig Avanza ändå vara överkapitaliserat med 4 kronor per aktie. Aktieägarna bör alltså kunna räkna med en anständig utdelning även framöver.

Är man fortsatt skeptisk till börsen kommer det antagligen bättre köptillfällen framöver, resultatet kommer att gå ned under 2009, men tror man långsiktigt att Avanza ska lyckas kapa åt sig samma andel på pensionssparande som man har gjort på aktiehandel finns det utrymme för fortsatt god tillväxt. Trenden att alltmer sparande sker över nätet och att kunder fortsätter att överge storbankerna gynnar nätmäklarna under överskådlig tid. Finanskrisen har antagligen bara fått utvecklingen att accelerera.

AVANZAS AKTIE ÄR inte billig på dagens multiplar och det faktum att börsen riskerar att fortsätta vara tråkig under ytterligare 6–12 månader gör att resan för en placerare mycket väl kan bli slagig. Ett annat riskmoment är att sparprogrammet inte lyckas kompensera för minskade räntenetton och provisioner.

Samtidigt är bolaget relativt stabilt i sin intjäning för att i grunden vara en mäklarfi rma. Att Avanza behåller utdelningen oförändrad på 6 kronor per aktie blir nog bolaget relativt ensamt om under den kommande rapportsäsongen. Affärsvärlden räknar med att bolagsledningens kostnadsprognos för 2009 hamnar i den nedre delen av intervallet 230–240 miljoner kronor och kanske lägre än så, vilket skulle göra det möjligt att upprätthålla utdelningen även framgent.

Lyckas Avanza därtill med sin målsättning för pensioner, och börsen piggnar till, kan placerarna se fram mot en utmärkt värdeökning på sina aktier. Under tiden får man nöja sig med en finfin direktavkastning på cirka 8 procent. Affärsvärlden rekommenderar köp för den långsiktige och struntar i att 2009 blir ett skräpår.

Affärsvärlden räknar med att besparingar ska kunna kompensera för fallande räntenetto. Således borde bolaget kunna upprätthålla sin utdelning även under 2009.

FEM FRÅGOR TILL VD NICKLAS STORÅKERS

Det finns en klar risk att börsen fortsätter att vara tråkig 2009. Hur ska ni kunna parera detta intäktsmässigt?
– Jag håller inte med om att det ser så illa ut på courtagesidan som du beskriver. Vårt viktigaste nyckeltal för vinsttillväxten, nettosparandet, ökade rekordartat under 2008.

Hur bedömer du risken för prispress framöver?
– Jag tror inte att courtaget kommer att minska under det kommande året. Det kommer fortsätta att gå ned på sikt, men folk efterfrågar mer funktionalitet och handelsverktyg snarare än ännu lägre priser. Det brukar vara så att när börsen är dålig försvinner bankernas fokus från aktiehandeln.

Vad anser du om konsolideringen på marknaden, är den över eller finns det mer att göra?
– Vi är jätteintresserade av förvärv även framgent. Kostnadsbesparingarna har ofta varit större än vad vi trott från början när vi väl gjort förvärv. De förvärv som kan göras handlar om mindre spelare, listan är inte jättelång.

Hur ser du på konkurrensen under de närmaste åren?
– Konkurrensen ökar men det blir ingen ny aktör, det krävs skalfördelar. Konkurrensen kommer att komma från de medelstora bolagen. Det handlar om att ta äldre, mer mogna kunder. Om storbanker satsar på nätet och lär dem betala räkningar på nätet, så ökar de även totalmarknaden på nätet.

Vad kan ni göra för att kompensera att folk väljer billigare fonder när börsen går ned?
– Vi kan och vill egentligen inte göra så mycket. När börsen går upp igen kommer folk att vilja satsa mer pengar på intressanta marknader. Därtill kommer flödet till räntefonder säkert att avstanna i takt med att räntan sjunker.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.