Lundin Petroleum hittar olja och gas vid Evra och Iving

Lundin Petroleum har som partner i produktionslicens PL820S gjort olje- och gasfyndigheter vid prospekteringsborrning Evra och Iving i norska Nordsjön, nära Balder- och Ringhornefälten.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Sammanfattningsvis har Ivingfyndigheten bruttoresurser på mellan 12 och 71 miljoner fat oljeekvivalenter (MMboe), med ytterligare resurspotential. Ytterligare prospekteringspotential finns i licensen som kommer att utvärderas mot bakgrund av denna fyndighet, skriver Lundin Petroleum.

Fyndigheterna kommer att utvärderas som ett potentiellt återkopplingsprojekt till befintlig och närliggande infrastruktur.

Vid Iving påträffades en gaskolonn om 34 meter, brutto ovanför en oljekolonn om minst 45 meter i Skagerrak-reservoarer av måttlig kvalitet, ingen kontakt mellan olja och vatten påträffades. Borrningen innefattade två sidospårsborrningar för att möjliggöra omfattande datainsamling, inklusive provtagning av olja, kärnor och loggar. Borrningarna produktionstestades i Skagerrak-formationen och uppnådde ett maximalt flöde om cirka 3.000 fat per dag (bopd) som begränsades av utrustningen. Permanenta tryckmätare har installerats och kommer vid ytterligare utvärderingsborrning att bidra till bedömningen av hur reservoaren hänger samman. Bruttoresurserna på Iving beräknas uppgå till mellan 12 och 71 MMboe (cirka 85 procent är lätt olja med en API på 40 grader), varav en del kommer att redovisas som betingade resurser i slutet av 2020.

Vid Evraborrningen påträffades ytterligare gas och olja i Eocene/Paleocene sandsten med en tjocklek om upp till 8 meter. Ytterligare utvärdering krävs för att bedöma resurspotentialen. Olja påträffades även i Statfjord sandstenformation och i uppsprucken och vittrad berggrund, vilket kommer att kräva ytterligare utvärdering.

Evra/Iving-borrningen genomfördes 8 kilometer nordväst om Balder- och Ringhornefälten.

MOL Norge är operatör för PL820 S med en 40-procentig licensandel. Partners är Lundin Norway med 40 procent, Pandion Energy och Wintershall DEA med 10 procent vardera.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här