Lysande utsikter efter uppförsbacke

Creades onoterade tillväxtbolagsstrategi har fram- tiden framför sig. På kort sikt är förutsättningarna dock tuffa för att det ska bli bättre än vad placerarna redan hoppas på.

VÄNTA ”There is no alternative” brukade Margaret Thatcher säga på 1980-talet. Den dåvarande brittiska premiärministern syftade då på att det inte fanns något alternativ till en global frihandel för att kunna skapa ett modernt samhälle, och använde akronymen TINA som en politisk slogan för att få fram sitt budskap. På senare tid har TINA-uttrycket kidnappats av börsentusiaster och investerare för att beskriva bristen på investeringsalternativ till börsen i västvärldens lågräntemiljö. Dessa TINA-anhängare menar att även om deras aktier utvecklas svagt på börsen, så är det i alla fall bättre än negativa avkastningar från ränte­papper. Eller för den delen att hålla pengarna oinvesterade.

Creades vd John Hedberg skrev om TINA-fenomenet i investeringsbolagets halvårsrapport i somras. Lite ironiskt kanske, med tanke på att han faktiskt verkar ha funnit flera alternativ till börsen. Efter hans snart tre år på vd-posten har börsexponeringen i Creades portfölj minskat från en kraftig övervikt på 75 procent till drygt 57 procent. I stället har Creades under Hedberg ökat de onoterade bolagsinvesteringarnas andel av portföljen från 15 till 19 procent. Parallellt har kassan nästintill fördubblats: Per den sista juli hade Creades 902 miljoner kronor i likvida medel, motsvarande 22 procent av portföljen.

Det är framför allt stora försäljningar av verkstadstunga innehav från Öresund-tiden som ligger bakom omfördelningen av portföljen. När Sven Hagströmer och Mats Qviberg bestämde sig för att gå skilda vägar för snart åtta år sedan delades deras gemensamma investmentbolag Öresund upp i två delar, där Sven Hagströmers del blev Creades. Namnet Creades kommer från ”creative destruction”, eller kreativ förstörelse, det ekonomiska uttryck som syftar till att industrier och företag hela tiden revolutioneras och förändras till det bättre.

Fortfarande har Creades kvar lite arvegods från Öresund, men de klenoderna försvinner i en allt högre takt. I början av året såldes det onoterade innehavet i modebolaget Acne Studios, och efter ventilationsbolaget Lindabs omvända vinstvarning i våras har Creades sålt av halva innehavet. I stället har Creades nya bolagsportfölj kommit att till stor del fokusera på bank och detaljhandel, branscher som i allt högre takt digitaliseras och kräver nya affärsmodeller.

Under årets första sju månader har Creades substansvärde stigit med 20 procent. Den prestationen ligger väl över målet om en absolutavkastning om 7,5 procent per år, men samtidigt något under jämförelseindex SIX Return Index totalavkastning på 21 procent hittills i år. Det är främst den negativa utvecklingen i nätbanken Avanza, som är Creades största innehav, som tyngt portfölj­utvecklingen. Avanzas smått normaliserade värdering har dock bidragit till en något lägre portföljrisk framåt. Senast Affärs­världen rekommenderade sälj i Avanza-aktien (nummer 5/2018) handlades aktien till ett p/e kring 32, att jämföra med dagens värderin­g runt 28. Avanza väger fortfarande tungt i Creades portfölj, med nära en tredjedel av portföljvärdet.

Börsen gillar Creades. Aktien är upp över 40 procent i år, och upp 75 procent mätt över de tre åren som vd John Hedberg funnits med i bolaget. De aktieägare som varit med har dessutom serverats en utdelning på 14 kronor per aktie, vilket ger en direktavkastning på 3,9 procent. Under samma period har rivalen Öresund tappat 8 respektive 11 procent på börsen efter att ha underpresterat jämförelseindex flera kvartal i rad. Uppvärderingen på aktiemarknaden gör att Creades nu handlas till en premie runt 4 procent per senaste månadsnotering och därmed är bland de högst värderade investeringsbolagen på Stockholmsbörsen.

En utmaning med att bedöma Creades är samtidigt värderingen av dess onoterade bolagsinnehav. Sven Hagströmer själv håller med om att värderingen inte kan bli lika korrekt som i fallet med börsnoterade bolag som varje dag prissätts av marknaden.

Därför tillämpar Creades försiktighetsprincipen väl, vilket senast exemplifierades av fintech-innehavet Tinks uppvärdering från 93 till 226 miljoner kronor i början av året. Uppvärderingen skedde i samband med en kapitalrunda där Tink fick in en halv miljard för att expandera ut i Europa. Det nya riskkapitalet, däribland det amerikanska Insight Venture Partners som tidigare varit delägare i bland annat Twitter, har dock gjort att Creades ägarandel spätts ut något.

Men potentialen i Tink har samtidigt ökat. Innehavet spås bli en vinnare på EU-kommissionens PSD2-direktiv (open banking) som ska införas i höst. Enligt direktivet måste bankerna öppna sina applikationsprogrammeringsgränssnitt (API:er) och dela med sig av kunddatan så att andra aktörer kan bygga samma typer av produkter som Tink gjorde redan 2013. Tink dras fortfarande med stora förluster, men enligt Affärsvärldens bedömning är det ett av de klart intressantaste innehaven i Creades bolagsstall.

Investeringsbolag med kassor på nära 25 procent brukar få anledning att ställas till svars i frågan om passivitet. John Hedberg har helgarderat sig i delårsrapporten och citerar återigen Järnladyn:

”Ingen hade kommit ihåg den barmhärtiga samariten om han bara hade haft goda avsikter. Han hade pengar också!

Visst har Creades gott om pengar. Men den stora kassan i Creades rymmer också stora förhoppningar knutna till dagens värdering. Affärsvärlden ser inte att börsen eller den onoterade bolagsmiljön kommer erbjuda några investeringsmöjligheter som hinner bära frukt redan inom det närmsta året.

På Creades arbetar fyra, förvisso duktiga, investerare. Att de inom ett år kan få igenom lyckosamma investeringar för nästan en miljard kronor är inte omöjligt, men svårt. Låt säga att Creades ändå lyckas investera hälften av pengarna, 450 miljoner kronor, med målavkastningen 7,5 procent på ett års sikt. Det skulle växa substansvärdet med 33,75 miljoner kronor. Dagens premie på runt 4 procent indikerar att substansvärdet ska växa med 275 miljoner kronor, vilket skulle kunna vara möjligt om befintliga innehav också värderades upp med samma 7,5 procent. Creades genomsnittliga absolutavkastning, både på tre och fem års sikt, ligger nära målet på 6,8 procent. Men om kassan ligger kvar på dessa höga nivåer, eller om det dröjer lång tid att sätta pengarna i spel, kommer substansvärdet inte vara i kapp dagens värdering på ett års sikt.

Creades är ett fint bolag, med flera spännande innehav. Men till dagens värdering och de grumliga framtidsutsikterna avstår Affärsvärlden köpknappen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF