Lyxbåtar slår alla rekord

Försäljningen av fritidsbåtar har de senaste åren slagit nya rekord och trots konjunktur- och börsnedgång ser man ingen avmattning. Utvecklingen har givit grogrund för nya nischaktörer och bakom en av de mest exklusiva, Italian Marine, står Tom Bryant-Meisner, vice VD i ABNW och Nils Ljung, ordförande i C Tech.

Konjunkturavmattning och terrordåd till trots har båtbranschen fortsatt vind i seglen. I år spås båtförsäljningen omsätta drygt två miljarder kronor räknat i priser ut till konsument, vilket motsvarar en ökning med cirka sju procent jämfört med 2000. Trots att siffran innebär en halvering av tillväxt jämfört med åren närmast dessförinnan, är man i branschled såväl förvånad som imponerad över utvecklingen.

”1999 och 2000 var rekordår, hade någon sagt åt mig att 2001 ens skulle kunna komma i närheten hade jag nog bara skrattat”, säger Björn Lagerqvist, VD i branschorganisationen Sweboat.

”Den svenska produktionen är slutsåld sedan länge, det råder brist på båtbyggare i landet vilket fått till följd att vi ser den största tillväxten på importsidan. Förra året steg importen med 62 procent, i år räknar vi med att det totalt importeras båtar för cirka 600 Mkr”, säger han.

Ett av de bolag som nischat sig på importsidan är Italian Marine som importerar exklusiva italienska motorbåtar. Bakom bolaget, som startade 1999, står affärsmännen Tom Bryant-Meisner, vice VD i A Brand New World och Nils Ljung, ordförande i C Technologies och före detta ordförande i ABNW. En tredje ägare var Christer Forsman, grundare av Karamellkungen, som nyligen förolyckades i SAS-olyckan i Milano.

Sedan starten har bolaget sålt ”en handfull” båtar, som snarare för tankarna till Medelhavshamnar som St Tropez och Cannes än svensk skärgård. Den billigaste, en Azimut 39:a kostar drygt 3 Mkr, och den dyraste, samma märke fast en 100-fotare, gick loss på 53 Mkr.

”Ja, vi har faktiskt sålt en sådan, fast det var 1999”, säger Mats Söderlund på Italian Marine.

”Generellt sett är svenskar väl kanske lite ovana vid den här typen av båtar, men både båttypen och kunderna har funnits i Sverige i flera år. Det är svårt att säga vilken målgrupp vi har. Självklart riktar vi oss till dem som har mycket pengar men därutöver går det inte att säga något. Bland dem som köpt båtar av oss finns allt från en 30-åring till en 65-åring.”

Det faktum att de potentiella köparna skulle blivit färre som följd av det senaste årets börsras har man ännu inte märkt av, säger han.

”Fast vi är nog ingen typisk branschindikator. Dels är vi relativt nystartade och har sålt få båtar, dels är de varumärken vi säljer fortfarande ganska nya i Sverige”, säger Mats Söderlund.

”Vi startade ju lagom till två ’guldår’ 1999 och 2000. Hur det närmaste året ser ut beror nog delvis på hur börsen beter sig. Nu har det ju skett viss återhämtning men de första indikationerna får vi inte förrän framåt maj.”

På Viamare-gruppen, ägd av bland andra WM Datas grundare Hans Mellström, är man dock inte orolig.

“Veckan efter terrordåden i USA var jag på en båtmässa i Southampton och vi trodde nog alla att det skulle bli problem, men tvärtom hade man aldrig tidigare sålt så mycket båtar på en gång”, säger Lars Wiklund, som kom in i Viamare när Nimbus-koncernen, där han var storägare, förvärvades.

”Årets försäljning verkar bli väl så god som förra årets. Det ser fantastiskt bra ut och trenden är likadan över hela Europa. När vi frågar kunderna säger de att de har bestämt sig sedan länge, och rentav sett fram mot båtköpet, och att de inte är beredda att avblåsa det på grund av världs- och konjunkturläget”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight