M&A-trenden nedåt – men ljusglimtar finns

Trots en kylig start på M&A-marknaden i år så kan 2023 bli ett bra år för bolagstransaktioner. Men inom affärsjuridiken är det också flera nya regler som affärsjuristerna behöver fokusera på. "Compliance har eskalerat de senaste åren", säger Anton Olsson, partner på MAQS.
M&A-trenden nedåt – men ljusglimtar finns - affärsjuridik

Den svenska M&A-marknaden inledde året svagt. För första kvartalet i år var det en minskning i transaktionsvolymen på 34% jämfört med första kvartalet 2022 – från 509 avslutade M&A-affärer i fjol till 334 under detta års första tre månader, enligt data från Refinitiv. Sverige sticker inte ut, den globala trenden visar också en blekare start på transaktionsmarknaden.

Förra året spåddes avnoteringar från börsen bli populärare igen, men än så länge har ingen våg av public-to-private-transaktioner synts till. Dock kan det stabilare makroekonomiska läget göra att 2023 ändå blir desto ljusare, enligt flera M&A-rådgivare som Affärsvärlden pratat med.

Mattias Detterfelt är partner på advokatbyrån Setterwalls och ansvarar för private equity-verksamheten och är M&A-rådgivare. Han berättar att transaktionsmarknaden börjat bli ”riktigt bra igen”.

Mattias Detterfelt, partner och PE-ansvarig på Setterwalls. Foto: Pressbild.

”För riskkapitalbolagen var det extremt lugnt med nya plattformsinvesteringar under andra halvåret 2022. Det var stor osäkerhet kring möjlighet att få finansiering och marknadsläget var osäkert. Däremot höll vi oss bra sysselsatta med tilläggsförvärv”, säger han och fortsätter:

”Nu känns marknaden för plattformsinvesteringar betydligt bättre. Om det genomförs ett antal lyckade exitprocesser under våren utan att det dyker upp negativa nyheter i övrigt kan förhoppningsvis transaktionsnivåerna komma upp ytterligare under hösten. Redan nu känner vi att förberedelser är igång för flera intressanta transaktioner.”

Compliance ökar

Även Anton Olsson, partner och M&A-ansvarig på MAQS, lyfter fram att marknaden börjat starkt i år.

”Året har rivstartat så håller det i sig kommer det bli mycket att göra”, säger han.

Anton Olsson lyfter fram att buy-and-build-casen, där bolag konsoliderar en sektor, har kommit tillbaka igen och att energisektorn är en bransch som går starkt – framför allt inom ventilation och inomhusklimat.

Nya regler kan driva affärerna

Han ser också en trend där regelefterlevnad har blivit allt viktigare, särskilt bland de bolag som förvärvar mycket och ofta.

Anton Olsson, partner och M&A-ansvarig på MAQS. Foto: Pressbild.

”Compliance har eskalerat de senaste åren i samband med införandet av GDPR och de nya FDI-reglerna (foreign direct investment, reds. anm.) som kommer den första december i år. Det finns inte riktigt en compliance kultur i Sverige än, så det har blivit en allt större del av förhandlingarna”, säger Anton Olsson.

De nya FDI-reglerna tror han också kommer bli något som driver på transaktionstempot under hösten.

”De kommer bara gälla transaktioner som sker efter den första december, men det lär finnas en del investerare utanför EU som gärna ser till att affären blir klar innan de nya reglerna börjar gälla eftersom det kommer kräva en annan typ av analys och tillståndssökningar”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets