…makten över idéerna

Att leta entreprenörer under 40 innebär per definition att man är ute på hal is. Få har hunnit bygga sig imperier, och risken är stor att de som är i full gång inte orkar hålla på livet ut.

– Det är långt ifrån säkert att alla de här, eller ens några, blir förebildsentreprenörer. Att driva bolag är jävligt jobbigt, till slut kanske de ger upp.

Det säger Niclas Carlsson, grundare och vd för företaget Founders Alliance som arbetar med utveckling av entreprenörsdrivna tillväxtföretag
Exemplen på stupade hjältar från it-kraschens dagar är många – och det har tyvärr bidragit till att begreppet entreprenör nu behöver laddas om rejält om vi vill ha några nya Erling Persson eller Ingvar Kamprad.

– En följd av kraschen blev att ordet kopplades ihop alldeles för tajt med riskkapital och kortsiktiga affärer med exits och det formades en fördom om entreprenörer som “klippare”. Entreprenörer för oss är de som menar allvar med sitt företagande och som drivs av ett nästan religiöst fanatiskt fokus på kunden och kundnyttan. De prioriterar helt andra frågor än att jaga media, säger Niclas Carlsson

– Det som till stor del gick förlorat var bredden inom nyföretagande och attityd där folk försökte och vågade. Det är lite synd.
Någon större fara för entreprenörsklimatet på sikt ser han dock inte. Antalet verkliga entreprenörssjälar är, enligt Founders Alliance, inte relaterat till konjunkturer eller börsklimat utan är konstant i varje generation.

– De som skiljer olika generationer entreprenörer från varandra är omvärlden. I dag är t ex risken för distraktion högre än någonsin tidigare, vilket ställer väldigt höga krav på att entreprenören är fokuserad. Men i övrigt är det mest likheter. Tankesätt och drivkrafter, som t ex självförverkligande och om att bygga monument över sig själv, är tidlöst, säger Niclas Carlsson.

Affärsvärlden har valt ut en handfull namn på den stora maktlistan och 10 “bubblare” bland vilka vi själva kan ana några blivande förebilder. Och för den som undrar vart de kraschade it-entreprenörerna tog vägen kan vi meddela att vi noterat att flera av dem så sakta börjar låta tala om sig igen. Mattias Miksche (E-trade) och Jonas Svensson (Spray) som gör ett nytt försök med insomnade Boxman, Kajsa Leander (Boo.com) och givetvis Johan Staël von Holstein (Icon) står på vår bevakningslista.
_______________________________

Andersson, Jeremias. Grundare och vd Academic Search. Född 1974. Driver bemanningsföretag som hyr ut studenter på deltid och omsätter cirka 65 Mkr.

Engwall, Jonas och Gillberg, Adam. Grundare Skruf Snus. Födda 1971. Startup som från småländska Sävsjö ska utmana Swedish Match på snusmarknaden.

Gradén, Ulrika. Grundare och vd GM Marknadskommunikation. Född 1967. Driver telemarketingföretaget GM, som sköter marknadskommunikation via telefonen åt bland annat största kunden If.

von Koenigsegg, Christian, Grundare och vd Koenigsegg Automotive. Född 1972. Bygger och säljer sportlyxbilen Koenigsegg som gör 390 km/t. Pris: 4,5 Mkr.

Lagercrantz, Gustav. Grundare och vd Netstar. Född 1980. Entreprenör inom konsult- och mjukvaruutveckling som startade sitt första bolag som 16-åring.

Martin Moström och Von Otter, Casten, Casma Butiksutveckling. Födda 1968. Jobbar med bemanning och marknadsföring för matbutiker. Storkunder som Coop och ICA.

Plank, Mathias. Grundare och vd Sidewalk Express. Född 1972. Tar nya tag efter Dressmart och hoppas bli den ledande aktören inom Internet Café-verksamhet i Skandinavien.

Kouthoofd, Jesper med flera. Grundare Acne. Född 1970. Har förvandlat Acne från koncept- och designbyrå till trendsättande och lönsam koncern inom mode, reklam, underhållning och teknik.

Tolleryd Jacob och Frykman David.
Födda 1973 respektive 1972. Entreprenöriellt radarpar som startat flera bolag och utkommit med en bok om företagsvärdering.

Wahlbäck, Johan. Grundare och vd Kronan Cykel AB. Född 1970. Har sålt svenska försvarets gamla cyklar sedan 1997 och lanserar snart Kronans Barnvagnar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight