Makten över konjunkturen
I kategorin fascinerande data som man inte riktigt vet vad man ska göra med faller den amerikanska presidentcykeln.
Teorin är att ekonomin stimuleras inför valår, vilket bland annat avspeglas i att år tre av de fyra presidentämbetsåren sticker ut som det överlägset starkaste börsåret historiskt.
Precis efter tillträdet är det däremot läge för presidenten att genomföra de mest impopulära åtgärderna, varför år ett och två ofta är betydligt svagare för såväl ekonomin som börsen.
Veckans tabell är en uppdaterad version av en tabell från AFV Nr 9/2012. Den gången lyckades president Obama styra den amerikanska ekonomin förbi de kritiska åren fyra och ett. Högkonjunkturen har nu varat i nästan sex år, en utveckling som är i linje med utvecklingen under de senaste decennierna då högkonjunkturerna har blivit längre och lågkonjunkturerna mer sällsynta.
Mest slående i statistiken är att av 14 recessioner sedan 1929 så har inte mindre än 9, eller 64 procent, inletts under år ett i cykeln. Tre har inletts under år fyra och bara en recession vardera under år två respektive år tre. Den som inleddes under år tre 2007 inleddes dessutom i december, alltså precis på gränsen till år fyra.
Presidentcykeln talar för att recessionsrisken i USA under innevarande år är mycket liten, men att den ökar betydligt under 2016 och framför allt under 2017.
Bara två presidenter har helt lyckats undvika lågkonjunkturer, Lyndon B Johnson och Bill Clinton.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.