Managementkonsulterna smakar sin egen medicin
Managementkonsulterna själva talar fortfarande helst om en “hälsosam justering” efter de gyllene åren 1998-2000. Branschen backade 11 procent under 2002.
Få aktörer har klarat sig oskadda genom raset. Konsultjätten Accenture, som precis som förra året är branschens omsättningsmässigt överlägsna etta, har tappat 20 procent i fakturerade arvoden och är därmed topp-10-listans mesta förlorare.
– Det var ganska nyttigt för oss att få ta lite av vår egen medicin, vi som är så vana att råda andra om vad de ska göra. Jag vågar nog säga att marknaden fungerar bättre i dag än under den värsta tillväxtfasen, säger Magnus Sjöqvist, vd på Accenture.
Men det värsta är över. I år har Accenture faktiskt börjat nyanställa.
– Av de 80 vi var tvungna att säga upp ringde vi tillbaka till en del och 20 stycken av dem tackade faktiskt ja till ett erbjudande. Jag räknar med att vi kommer att anställa drygt 40 ytterligare under 2003, säger Magnus Sjöqvist.
Fallit hårt under året har även branschens mest mytomspunna aktör. McKinsey, som länge stått som branschens egen fixstjärna tappar sedan många år. Även om företagets konsulter fortfarande fakturerar bäst, 5,2 miljoner kronor per konsult.
Boston Consulting Group, BCG, är det bolag som är vinnare i tungviktsklassen i årets Konsultguide. Under 2002 var BCG det verkliga ljuset i konsultmörkret och den enda större aktör som lyckades växa med drygt tre procent. Förklaringen ligger bland annat i att man var tidigare än konkurrenterna med personalminskningar.
Per Hallius, vd för BCG i Stockholm, hävdar att man haft ett “efter omständigheterna fantastiskt år” hittills 2003.
– Vi har haft en bra beläggning under 2003 och juni var en av de bästa junimånaderna någonsin för BCG i Sverige. Jag är försiktigt optimistisk om framtiden. Kunderna har släppt på bromsen och vågar sakta men säkert se framåt igen.
En annan ljusglimt är management- och it-företaget
Acando, under 2002 ägt av bland andra Custos, som under 2002 lyckades vända en förlust på 47 miljoner kronor till en vinst på 23 miljoner – trots att bolaget samtidigt tappat 20 procent i fakturering.
– Cirka 100 anställda fick lämna bolaget vilket gjorde oss mindre och samtidigt mer fokuserade, säger vd Lars Wollung.
Konsulternas omvärld har de sista åren förändrats radikalt. Kraftfull prestation med snabbt resultat är vad som premieras. Uppdragen är kortare, mer intensiva och snabbare och där konsulterna tidigare kunnat ägna ett par veckor åt förstudier måste man nu prestera från dag två. Som någon i branschen uttrycker det:
– Det går inte att komma ut till kunden med ett tomt papper längre, man måste redan ha handlingsplanen i portföljen.
Inget talar heller för en återgång till det läge som präglade de “gyllene åren”. En av de starkaste trenderna i branschen är fortsatt prispress och “gratisjobb”.
– Vi kände av ett hårdare pristryck i vintras, det var en tydlig prisnedgång på den marknad vi håller till på. Men de sista 3-4 månaderna ser det ut att ha stabiliserat sig, säger Lars Wollung.
Konsekvensen har blivit att man på flera håll börjat experimentera med alternativa betalningsmodeller, dock i all försiktighet efter it-äventyren då flera av konsultjättarna valde att ta betalt i form av aktier i de dotcom-bolag de arbetade i.
– Ett alternativ är att man får hälften av betalningen på traditionellt vis och resten vartefter det finns ett påvisbart resultat. Vi tror att den modellen är här för att stanna, säger Magnus Sjöqvist på Accenture.
Ytterligare en trend som spås sätta sin prägel på branschen de närmaste åren är att den konsolidering som redan påbörjats fortsätter.
Under 2001 gjordes flera storaffärer i spåren av företagsskandalerna i USA, t ex gjorde IBM entré i managementkonsultbranschen då man övertog revisionsbyrån Pricewaterhouse Coopers konsultdel.
– Vi är fortfarande för många aktörer. Jag tror att en konsolidering kan gå snabbt. Om två-tre år ser nog strukturen rätt annorlunda ut, säger Magnus
Sjöqvist.
Påfallande är att de stora firmorna numera har så stark it-prägel. Topptrion i Sverige utgörs av Accenture, IBM Business Consulting Services och Cap Gemini Ernst & Young. Den största “traditionella” firman, McKinsey, hamnar först på fjärde plats i årets sammanställning.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.