Många käglor i luften

En del förvaltare har hand om mer än tio fonder i många olika kategorier.

På Affärsvärlden har vi nu uppdaterat vår fonddatabas med informationen i 1998 års årsberättelser. Bland annat har vi uppdaterat registret för ansvariga förvaltare (se artikeln ”Förvaltarrockaden”). En närmare titt på förvaltarregistret visar att somliga förvaltare har många käglor i luften.

Inte mindre än 14 förvaltare är ansvariga för mer än sju fonder, fyra av dessa är ansvariga för mer än tio fonder. Trots det får kunderna betala lika mycket som när ett helt team sköter en enda fond.

Dessutom kan man fråga sig om en fondförvaltare kan sköta massor av fonder utan att kunderna blir lidande?

I vissa fall behöver man inte oroa sig. Thomas Kristiansson på SEB och Peter Rudman på Nordbanken ansvarar visserligen för många fonder, men de är alla inom ungefär samma fondkategori. Det samma gäller för Roburs ränteförvaltare, Mats Lagerqvist, som toppar listan.

Fusioneras i vår

SEB är välrepresenterade på listan över förvaltare som ansvarar för många fonder, däremot är inte respektive förvaltarna ansvariga inom så många kategorier. Det beror delvis på överlappningarna av fonderna i SEB:s förvärv (Trygg-Hansa och ABB) på senare år.

Förvaltarna har bytts ut så att alla SEB:s fonder med samma inriktning har en och samma förvaltare, men först under andra kvartalet i år kommer fonderna att fusioneras. Alltså är exempelvis Jan Hillerström idag ansvarig för SEB Världen, Trygg Klar Placering och SEB A Total som alla är 1/3-dels blandfonder.

FS-bankens fondföretag Robur har två riktiga mångsysslare i sin förvaltarkår, Göran Espelund och Mikael Näslund. Näslund har visserligen bara huvudansvar för tre fondkategorier i tabellen härintill, Global, USA och branschfond (teknologi och läkemedel), men inkluderas alla de bransch- och länderfonder där han har delat ansvar stiger antalet fonder till 21 stycken.

Medhjälpare

Få förvaltare sköter emellertid analys och förvaltning helt själva. Till sin hjälp har de i regel övriga förvaltare och en analyskår, exempelvis på Robur. Det man kan oroa sig för är att förvaltare med ansvar för många fonder inte bara har lite tid själv att ägna de olika fonderna utan även har lite tid att se till att andra gör det. Med andra ord kan man rimligtvis anta att många fonder inte får optimal förvaltning.

Men mångsysslarna har till synes blivit färre i takt med att fondindustrin vuxit. Det finns dock fortfarande en del förvaltare som bevakar riktigt många marknader.

Värst är det hos Banco, där fem förvaltare har hand om 30 fonder inom 20 olika fondkategorier. Hans Löfgreen är fortfarande den största mångsysslaren, trots att Johan Ågren avlastat honom och tagit över Småbolagsfonden samt Teknik- och Innovationsfonden, med ansvar för svenska obligationer, europeiska optioner och hedgefonden.

Även Johan Lindström och Ulf Forsberg har många fonder på sina respektive bord. Men Johan Lindström ägnar sig emellertid huvudsakligen åt svenska storbolag och Ulf Forsberg, som står som officiell förvaltare för alla utlandsfonder, har hjälp av förvaltarna på Alfred Berg som i sin tur har externa rådgivare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.