Mardrömsstart för Ikea i Sydkorea

I nästa vecka öppnar Ikea sitt största varuhus i världen - i Sydkoreas huvudstad Seoul. Men redan före premiären har ett rejält klavertramp och saltade priser fått koreanerna att ilskna till ordentligt på den svenska möbelkedjan.

Varuhuset i huvudstaden Seoul är den svenska möbelkoncernens första av fem planerade i landet. Få koreaner har missat att kedjan öppnar den 18 december, medieuppmärksamheten har varit enorm. Men av fel orsaker. Ikea har nämligen lyckats trampa på två ömma tår.

När det i förra månaden rapporterades att Ikea sålde väggkartor där havet öster om Sydkorea och Japan för benämndes Japanska havet (”Sea of Japan”) och inte Östhavet (”East Sea”) fylldes både tidningar, tv och sociala medier av indignerade kommentarer. Korea var en japansk koloni under stora delar av 1900-talets första hälft, en sällsynt brutal ockupation som är långt ifrån glömd och förlåten.  Vilket namn som används på havet som Sydkorea delar med Japan är en tung symbolfråga.

”Ikea har gjort ett misstag i att underskatta hur känslig denna fråga är och för detta ber vi om ursäkt”, skriver Ikea i ett pressmeddelande.

Bolaget meddelar samtidigt att väggdekorationen i fråga ska dras tillbaka i hela världen under 2015. Den kontroversiella kartan är i skrivande stund till salu i Ikeas svenska webbutik.

Irritationen över Ikea ökade när koncernens koreanska webbplats öppnade i slutet på november. När koreanerna kunde jämföra priser med USA och Japan, noterades att flera produkter var betydligt dyrare i Sydkorea.

Andrew Johnson, Ikeas försäljningschef i Korea, försvarade sig med att de amerikanska priserna är exklusive moms, och priserna i Japan ”verkar lägre” än i Korea just nu, eftersom yenen har fallit kraftigt, enligt Seoul-tidningen Chosun Ilbo.

Det första Ikeavaruhuset öppnar i Seoul-förorten Gwangmyeong och koncernen räknar med att distribuera två miljoner kataloger i 25-miljonersstaden. Varuhuset blir Ikeas till ytan hittills största i världen, och petar då ned Kungens Kurva i Stockholm från tronen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Moberg Pharma