Marginalen Bank ökar lån till ägare

Marginalen Bank ökar utlåningen, men bara till sin egen ägare Ewa Glennows företag. De färska siffrorna visar att Glennow i allt högre grad använder banken för att finansiera sina egna affärer.
Marginalen Bank ökar lån till ägare - Ewa-Glennow-Marginalen-Bank
Foto: Marginalen Bank.

“Vi lämnar ett händelserikt år med en ekonomisk utveckling som i allt väsentligt följer vår plan. Under året växte vår utlåningsportfölj med 232 mkr till 17 681 mkr (17 449).”

Det förklarar Marginalen Banks vd Ewa Glennow i årsredovisningens vd-ord.

Men läser man noterna framgår det att lån till bankens eget moderbolag samt Glennows bolag utanför bankkoncernen, har ökat med 300 miljoner kronor.

Alltså mer än ökningen på 232 miljoner kronor. Det innebär att nettotillväxten i låneportföljen är negativ om man räknar bort krediter till närstående.

Lånen till Ewa Glennows bolag utanför bankkoncernen har samtidigt ökat med nära på det dubbla och uppgår nu till 424 miljoner kronor. Det motsvarar 16 procent av kapitalbasen och 25 procent av bankens egna kapital.

Lånen till bankens moderbolag, Marginalen AB, har ökat med 107 miljoner till 1,8 miljarder.

Det innebär att lån till bankens moderbolag plus krediter till Glennows bolag utanför bankkoncernen, numera motsvarar 85 procent av bankens kapitalbas och 126 procent av bankens egna kapital.

Detta är, jämfört med övriga banksverige, extrema siffor. Motsvarande siffror för storbankerna och Resurs Bank (närståendekrediter i relation till eget kapital) ligger på mellan 0 och 1,3 procent.

De färska siffrorna visar också att Ewa Glennow i allt högre grad använder banken för att finansiera sina egna affärer.

Detta är i linje med Finansinspektionens noteringar från 2009 och 2011.

”Det är svårt att undvika reflektionen att bolaget anskaffat inlåning från allmänheten för att finansiera delvis påtagligt riskfylld affärsverksamhet driven av personer eller företag förknippade med bolaget och dess ägare”.

Denna passus har myndigheten publicerat i två skilda dokument i samband med FI:s granskningar av just jävslån. Den senaste granskningen resulterade i böter på 20 miljoner samt en varning.

I ett av besluten beskriver också FI hur myndigheten ser på lån till närstående:

”Krediter till närstående är känsliga eftersom det finns en risk för att ovidkommande hänsyn kan spela in vid kreditbedömningen.”

Trots att närståendelån betraktas som ”känsliga”, och trots att Marginalen Banks utlåning till den egna vd:ns företag redan är ojämförbart stor, försvarar man ökningen av krediter till närstående.

”Ja, vi ökar utlåningen till närstående och är mycket nöjda över att ha förmånen att få finansiera dessa verksamheter som är viktiga och bra kunder till banken. Genom vår finansiering kan dessa bolag växa, utvecklas och bidra med samhällsnyttiga tjänster”, skriver bankens informationschef Anders Karlström i ett mejl.

Av bankens moderbolags årsredovisning för 2018 framgår att en stor del av krediterna använts till att förvärva bolag i Baltikum samt låna ut pengar till dessa. Det rör sig om det lettiska inkassobola­get SIA GelvoraSergel, lettiska konsument­ kreditbolaget Sia Aizdevums, det litauiska kreditmarknadsbolaget UAB General Fi­nancing samt litauiska inkassobolaget UAB Sergel.

Eftersom moderbolaget ännu inte publicerat årsredovisningen för 2019 är det oklart vad kreditökningen på 107 miljoner kronor använts till.

Av de 424 miljonerna som lånats ut till Ewa Glennows bolag utanför bankkoncernen, har totalt 385 miljoner kronor lånats ut till Marginalen Group AB, moderbolag i Glennows sidokoncern. Detta företag har ännu inte publicerat årsredovisningen för 2019 och ingenstans framgår det vad kreditökningen på 200 miljoner kronor avser.

När Affärsvärlden frågar vad pengarna till Marginalen Group – Ewa Glennows helägda företag – använts till, hänvisar Anders Karlström till banksekretessen.

”Marginalen Banks årsredovisning redogör för bankens finansiella ställning och inte för kundernas, vilket för övrigt förhindras av banksekretessen”, skriver han i ett mejl.

Men källor till Affärsvärlden pekar på ett dotterbolag till Marginalen Group, Sergel Portfolio.

Enligt verksamhetsbeskrivningen ska Sergel Portfolio AB ägna sig åt ”förvärv och förvaltning av förfallna fordringsportföljer.”

Det innebär att Sergel Portfolio, som alltså finns utanför bankkoncernen, ska ägna sig åt samma verksamhet som bankens dotterbolag Sergel Finans som finns i Sverige, Finland och Norge.

Bankens vd äger alltså bolag utanför banken som kan konkurrera med banken.

Samtidigt som banklånen till sidokoncernen fördubblats har den drabbats av rejäla motgångar. Ett av Marginalen Groups viktigaste dotterbolag är Legres som i sin tur är moderbolag till inkassobolagen Sergel i Sverige, Danmark, Finland och Norge.

Legreskoncernens omsättning för 2018 uppgick till 825 miljoner och rörelseresultatet landade på 137 miljoner. Det kan jämföras med Marginalen Group-koncernens siffror – en nettoomsättning på 894 miljoner och ett rörelseresultat på 246 miljoner.

I slutet av april meddelade Legres att dotterbolaget Sergel Kredittjänster varslar 70 medarbetare av koncernens totalt 420 anställda.

”Bakgrunden är att Sergels avtal och leverans avseende reskontraadministration och kundtjänst till Telia Company upphör från och med den 1 oktober 2020”, skriver bolaget.

Av pressmeddelandet framgår också att intäkterna från leveransen av reskontraadministration och kundtjänst till Telia Company har uppgått till 13 procent av Legres totala intäkter under de senaste tolv månaderna.

Legres finansierar sig delvis via två obligationslån med räntor på 6 respektive 7,25 procent. Enligt en kreditanalytiker som Affärsvärlden talat med påverkar förlusten av Telia-affären synen på obligationerna i negativ riktning. Problemet – enligt analytikern – är att Telia-affären varit den mest lönsamma och beräknas ha stått för en fjärdedel av Sergels justerade EBITDA för 2019 (rörelseresultat före räntor, skatter, avskrivningar och nedskrivningar).

Men Legres finansieras också av Marginalen Bank. Krediter på cirka 200 miljoner kronor har lånats ut till moderbolaget Marginalen Group AB för att sedan slussas ned till Legres.

När Marginalen Bank lämnar rapporten för första kvartalet väntas siffrorna också skvallra om ett betydligt mer pressat läge som en följd av coronakrisen. Om Marginalen går i övriga bankers fotspår kan vi förvänta oss en rejäl ökning av kreditförlustreserveringar samt nedskrivningar av förfallna kreditportföljer.

Detta samtidigt som banken inte har onödigt stora marginaler, vilket Affärsvärlden visat i en tidigare artikel.

Marginalen Banks kärnprimärkapitalrelation uppgick per den 31 december 2019 till 11,7 procent och enligt en bedömare som Affärsvärlden talat med ser det ut att finnas en marginal på bara cirka 225 miljoner kronor från befintligt kärnprimärkapital ner till kapitalkraven.

Affärsvärlden har i en rad artiklar granskat Marginalen Banks affärer. Genomgående har Finansinspektionen – som har tillsynsansvaret – avböjt att kommentera de publicerade uppgifterna med hänvisning till att FI inte kan kommentera tillsynen av specifika företag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.