Marginalerna är tillbaka

IT: Vård och privat it-konsumtion driver it-sektorn 2006. Men på företagssidan får konsulterna svettas när kontrakten omförhandlas.

IBM:s ordförande Lars Stanghed arbetar just nu för högtryck med att rädda sitt jättelika kontrakt med Ericsson. Han har, liksom många av sina konkurrenter, fått känna på det tuffare klimatet inom it-outsourcing. Framöver är det långt ifrån givet att ett kontrakt förlängs utan tuffa omförhandlingar. Kostnadsjakt fortsätter att ligga högt på företagens agendor, behoven ändras och kunderna vill ha större flexibilitet i kontrakten.

2006 kan bli året då nyttan med outsourcing på allvar ifrågasätts.

Intresset för vårdsektorn fortsätter att öka och det är just här som många leverantörer ser nya stora möjligheter både i Sverige och i resten av världen. Några jätteorder har ännu inte lagts men arbetet med att skapa standard och kartlägga vad som behöver göras går framåt vilket lägger grunden för investeringar på nationell nivå. Analysföretaget Gartner spår att vårdens it-investeringar kommer öka med 50 procent fram till 2009.

Under 2005 har temperaturen bland it-konsulterna höjts markant och även 2006 verkar bli ett bra år. De senaste årens sparpaket har dock gjort it-konsulterna så pass slimmade att den bättre efterfrågan nu leder till nyanställningar, samtidigt ökar lönsamheten. Enligt prognoser från investmentbanken Alfred Berg kan it-konsulterna under 2006 till och med komma över de höga marginalnivåer på 8,5 procent som rådde vi millennieskiftet.

Men det är konsumentprodukter som är hetast inom it just nu. Under 2006 tar sektorn alltmer över ledarskapet från företagsmarknaden när det gäller ny teknik och nydanande produkter. Medan det tidigare ofta var företagen som var först med nya produkter och trender, till exempel pc och mobiltelefoner, är vi nu snabbt på väg mot det omvända.
Det är också konsumenterna som spenderar mest i pengar räknat. Det nya digitala hemmet kräver både investeringar och prestanda som företagen inte behöver.

De nya högpresterande datorerna med dubbla processorer kommer inte att dyka upp på kontoren, de används i stället till att driva allt mer sofistikerade spel och multimedia-applikationer i vardagsrummet. Det innebär att de stora leverantörerna nu kanaliserar mer av sin forskning och utveckling till konsumentsidan i stället för till produkter ämnade för företag.

Företagens it-avdelningar måste också lära sig att integrera nya konsumentprodukter, i synnerhet mjukvara som anställda väntar sig att finna på kontoret. Det kan röra sig om allt från nya sökverktyg till telefoniprogram som Skype.

Konsolideringen och samgåendena inom it-branschen lär också fortsätta, Oracles framfart bland leverantörerna av mjukvara till företagen är bara ett exempel.

_________________

3 trender
? Tuffare förhandlingar vid outsourcing.
? Högre vinstmarginaler för konsulter.
? Konsumentsektor och vård vinnare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.