Laddar

Marknaden avslutade uppåt, bankerna tappade

Kurserna på Stockholmsbörsen fick en positiv avslutning på veckan under en volatil dag.

Marknadens blickar rikttades mot USA där president Bush presenterade en strategi mot bolånekrisen och Fed-chefen Ben Bernanke höll utan att ge någon riktig fingervisning om kommande räntesänkningar.

I USA steg kurserna efter Fed-chefens tal. AFV Generalindex var vid stängning upp med 0,9 procent till 388 medan OMXS30-index steg med 1,0 procent till 1.213. Omsättningen uppgick till knappt 23,5 miljarder kronor.

-Det är en ganska ryckig handel. Det är fortsatt nervöst och man avvaktar Bernankes tal ikväll och så får vi se lite vad Bush har på gång. Vi sitter mest och bevakar, säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån SIX.

Bankerna noterade nedgångar och gick mot strömmen. Swedbank föll 1,3 procent till 225,50, SEB var ner 0,5 procent till 208 kronor medan Nordea tappade 0,6 procent till 105 kronor.

Bland övriga bolag på Large Caplistan höjdes fordonstillverkaren Scania med 3,9 procent till 160 kronor. Teleoperatörerna gick framåt i en möjlig fördröjd effekt av att ryska VimpelCom igår kom med en stark rapport för det andra kvartalet. Tele2 steg 2,4 procent till 126 kronor medan TeliaSonera avancerade 2,4 procent till 53,75 kronor. Både Tele2 och TeliaSonera har intressebolag i Ryssland.

Telekombolaget Ericsson fortsatte gårdagens uppgång, aktien höjdes ytterligare 1,6 procent till 25,60 kronor.

Gruvbolagen noterades högre med stöd av högre metallpriser. Boliden steg 2,1 procent till 145 kronor och Lundin Mining klättrade 2,3 procent till 76,75 kronor.

Investmentbolaget Lundbergs pressades ner 0,9 procent till 484 kronor efter att bolaget lämnat sin halvårsrapport. Bolaget gjorde ett resultat på drygt 2,5 miljarder kronor under det första halvåret och substansvärdet i slutet av augusti uppgick till 535 kronor per aktie.

Sågverkskonjunkturen vänder nedåt efter två år av kraftigt stigande priser, skriver Dagens Industri. Trävaror av gran säljs nu billigare än före sommaren och orsaken är ett stort utbud samt en oro för minskat byggande i Tyskland. Bergs Timber föll 3,1 procent till 63 kronor och Rörvik Timber 3,8 procent till 77 kronor.

Fordonsindustrins underleverantörer gick hyggligt på uppgiften att General Motors tänker köpa mer komponenter från svenska underleverantörer. Bo Andersson, inköpsdirektör på General Motors, pekar ut SKF, Autoliv, Haldex och Plastal som världsklassbolag. Autoliv steg 0,4 procent till 396,50 kronor, Haldex stärktes 2,2 procent till 160 kronor och SKF med 2,0 procent till 140,50 kronor.

Läkemedelsbolaget AstraZeneca steg med 1,0 procent till 338,50 kronor då bolaget meddelade att deras kombinationspreparat, för att förbättra blodfettvärden, tillsammans med Abbott ska gå in i kliniska fas-III studier.

Kraft- och automationsföretaget ABB klättrade 1,8 procent till 169 kronor. Investmentbanken Merrill Lynch har tagit in aktien på sin lista 'Europe 1'. Bland de övriga tunga verkstadsbolagen höjdes Atlas Copco med 0,9 procent till 114,50 kronor och Sandvik med 1,8 procent till 140 kronor.

Dagligvarukedjan Axfood backade 0,8 procent 246 kronor. HQ Bank säljrekommenderar aktien i en analys från den 29 augusti. Försäljningen har inte tagit fart och den negativa utvecklingen fortsatte i juli.

Skogsbolaget Holmen utvecklades sämre än index och stängde ner 0,2 procent till 263,50 kronor. Enligt Lundbergsföretagens VD Fredrik Lundberg har Holmen inga planer på att slå sig samman med SCA och inte heller en affär med tryckpappersverksamheterna är aktuellt. Den senaste tiden har bolagets värden i skogen varit under diskussion. I dagsläget finns dock inga planer för någon avyttring av skogstillgångar.

En av dagens vinnare var ytbeläggningsföretaget Impact Coatings. Aktien avancerade 11,1 procent till 347 kronor efter en ny genombrottsorder inom telekomsektorn. Swedol adderade 5,0 procent till 48,30 kronor efter sin halvårsrapport. Bolaget ökade så väl vinst som omsättning samtidigt som bolaget meddelade att företaget avser att notera aktien på den nordiska listan under nästa år.

Axlon Holding var en förlorare och aktien rasade med 37 procent till 0,17 kronor då bolagets styrelse beslutade att genomföra en nyemission av aktier till ett belopp om cirka 62 miljoner kronor med företrädesrätt för bolagets aktieägare. Dagens kvartalsrapport visade på fortsatta förluster.

Nyhetsbyrån SIX/afv.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.