Marknaden räknar med glädjebesked

Bra försäljning, starka resultat och fortsatt ljusa utsikter. Det är vad aktiemarknaden förväntar sig i börsbolagens rapporter för det sista kvartalet av det rekordartade 2006. Och som vanligt har allt tagits ut i förskott på börsen.

– Det känns nästan lite trist att säga det, men det fjärde kvartalet ser starkt ut, säger Evli Banks analyschef Anders Berg.

Trist är kanske att ta i, men det har hunnit bli några starka rapportsäsonger de senaste åren. Förra året var ett rekordår på de flesta sätt: stark börs, stark konjunktur, stark konsumtion, högt kapacitetsutnyttjande, låga räntor och börsbolag som rapporterade om kraftigt ökad försäljning och resultat.

På tre månader hinner inte så mycket hända och trenden som bolagen har att bygga vidare på från det tredje kvartalets rapporter är minst sagt god. Hälften av rapporterna från de drygt 60 svenska bolag som SME Direkt bevakar var bättre än väntat under den förra rapportperioden. Det ligger till grund för den ljusa synen på de stundande bokslutsrapporterna.

– Utsikterna är fortsatt positiva och vi räknar med starka rapporter överlag. Företagen lever fortfarande i en ”uppcykel” och det finns välfyllda orderböcker som de fortsätter att arbeta ut, säger Anders Berg.

Företagen fick också ganska bra betalt på börsen för sina starka rapporter för det tredje kvartalet. Sedan starten av den förra rapportsäsongen, för tre månader sedan, har Affärsvärldens generalindex stigit med cirka 10 procent med bankerna, verkstads- och telekombolagen i täten. Hälsovårdssektorn och råvarubolagen har inte hängt med den övriga börsen.

Samtidigt har analytikerna, totalt sett, inte höjt sina prognoser för 2006 efter det tredje kvartalet och börsen har således blivit högre värderad. Enligt SME Direkt hade deras bevakade bolag ett samlat p/e-tal på 14,4 inför det tredje kvartalets rapporter. I dag är det 15,5.

– Uppgången vi sett på börsen på sistone speglar helt klart att folk tagit ut starka rapporter. Så bevisbördan ligger på bolagen, kan man säga, säger Anders Berg.

Han får medhåll av Nordeas aktiestrateg Johan Trocmé.

– Jag räknar med att vinsterna kommer att se bra ut för de flesta bolagen, men samtidigt är förväntansbilden ganska hög nu. Därmed tror jag inte att vi generellt kommer att få se lika många positiva överraskningar i resultaten som vi sett tidigare under 2006. Men jag ser å andra sidan inte någon stor risk för stora negativa överraskningar heller, säger han.

En negativ faktor i rapporterna kommer dock valutaeffekterna att vara. Jämfört med det fjärde kvartalet 2005 var dollarn under slutet av förra året 11 procent svagare. Dessutom har euron försvagats med 4 procent mot kronan, och eftersom Europa är en viktigare exportmarknad för de svenska bolagen än USA kommer det att slå mot försäljning och resultat. Effekterna dämpas dock av bolagens valutasäkringar.

Viktigare än valutaeffekterna blir ändå bolagens egna uttalanden om hur de ser på framtiden. Prognoserna från tungviktare som Ericsson och de konjunkturkänsliga skogs- och verkstadsbolagen kommer att skärskådas av aktiemarknaden.

– Prognoserna brukar inte sträcka sig så långt in i framtiden och det är otvetydigt så att bilden för det kommande kvartalet är fortsatt positiv. Men det ska bli intressant att se hur nyintaget ser ut, speciellt för de cykliska bolagen. Det viktigaste blir att se någon slags fortsatt tillväxttakt, åtminstone en uthålligt hög ensiffrig tillväxt i orderintag, säger Anders Berg.

Sandviks och Atlas Copcos vd:ar har båda pekat ut Kina och Indien som två avgörande tillväxtmotorer för de kommande åren. Analytikerna svarade efter det tredje kvartalet med att trots tydliga tecken på en inbromsning i USA dra upp sina prognoser för 2007 och 2008 års vinster. Några alltför negativa konjunktursignaler finns det således inte utrymme för.

– Att det går lite långsammare i USA vet vi och det slår lite olika mot bolagen beroende på hur exponerade de är. Men Europa tuffar på bra och från Kina har vi inte hört något annat än att det är fortsatt starkt. Men eftersom information om utvecklingen i Kina är bristfällig är det en risk. En sämre utveckling i Kina än förväntat påverkar naturligtvis mjuklandningsscenariot för den globala ekonomin som ligger i korten. Det är inte vårt huvudscenario, men en risk som vi ser, säger Swedbanks analyschef Anders Bruzelius.

Ericsson är inte längre samma motor för börsen som aktien en gång var. Förra året klättrade börsen som bekant en bra bit över 20 procent medan Ericsson marscherade på stället. Bolaget är dock fortfarande den tyngsta av alla tungviktare på Stockholmsbörsen och psykologiskt viktigt för börshumöret. Analytikerna har dragit upp sina förväntningar efter rapporten för det tredje kvartalet och aktien har stigit drygt 10 procent sedan dess. Sony Ericssons starka fjärde kvartal dämpade inte precis förväntningarna.

Med undantag för Handelsbanken drog analytikerna också upp sina prognoser för bankerna efter det tredje kvartalet.

– Jag tror att bankernas rapporter kommer att bli bra. De rapporterade samstämmigt för det tredje kvartalet om en minskad prispress på bolånesidan. Bankerna är även vinnare på regeringsskiftet där skattelättnaderna kan gynna såväl bolånemarknaden som konsumtionen, säger Johan Trocmé.

Bankaktierna har dock även de gått bra på börsen det senaste kvartalet. Men om bolagen enbart infriar förväntningarna om starka resultat, så lär inte det räcka för att lyfta aktierna särskilt mycket. Samma sak gäller för de flesta andra större bolagen.

– Vinsttillväxten kommer inte i sig själv räcka till några breda kurslyft på börsen. Prognoserna för helårsresultaten har skruvats upp en bit sedan rapporterna för det tredje kvartalet. För 2007 spås en vinsttillväxt på 6 procent och 8 procent för 2008. Så det finns en ganska hög förväntansbild där ute och det kommer att behövas en rätt rejäl skräll för att lyfta kurserna, tror Johan Trocmé.

Med tanke på att det är bokslutsrapporter som nu ska levereras finns potential till åtminstone småskrällar i utdelningarna till aktieägarna. Visserligen väntas förvärvsaktiviteten öka i år men riskkapitalbolagens köphunger förra året har tydligt visat för företagsstyrelserna att det kan få konsekvenser om man sitter och trycker på en stor kassa alltför länge.

– Utdelningar kommer att vara ett tungt tema, det märks att bolagen pratar mer och mer om det. Många bolag är fortfarande överkapitaliserade och det blir intressant att se vad de säger om sina kassor. Om en del av dem väljer att hålla inne med pengarna för förvärv så blir det tredje eller fjärde året i rad som de säger det. Men jag räknar med att bolagen kommer att ge större extra utdelningar i år än förra året. Det ligger dock i förväntansbilden avseende de flesta bolagen, men någon kommer säkert att överraska, säger Anders Bruzelius.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets