Massiva fonduttag i USA

För de som framhärdar att det är köpläge på börsen när vanligt folk plockar ut sina sparslantar från aktiefonder så är den tidpunkten nu. September ser nämligen ut att bli den månad då de amerikanska hushållen plockade ut sitt fondsparande från aktier.

Preliminära beräkningar pekar på nettouttag på 23 miljarder dollar ur amerikanska aktiefonder fram till och med den 25 september. Av uttagen kom cirka 2,5 miljarder dollar från fonder med global inriktning.

Håller trenden i sig pekar det mot att fondspararna kommer att ha tagit ut totalt 43 miljarder dollar under september, en månad som därmed skulle bli överlägset störst vad gäller uttag. I mars i år, strax för det att aktiekurserna då började stiga igen, tog fondspararna ut 15,3 miljarder dollar. Dessförinnan noterades ett stort uttag i augusti 1998, men då bara på drygt 6 miljarder dollar.

Uttagen visar tydligt vad amerikanen tycker om högre arbetslöshet, fallande börskurser och sedan den 11 september, terroristattacker. Bilden förstärks av tisdagens statistik över det snabbt vikande konsumentförtroendet. Problemet är att det hittills varit de amerikanska hushållen som hållit uppe tillväxten i den amerikanska ekonomin. Fondförsäljningar blir få ett bland flera tecken på att de nu vill ta det försiktigt. Investmentbanken Morgan Stanley reviderade nyligen ner sin BNP-prognos för 2001 och 2002 till 1 procent, just som en följd av att ”rädda” amerikanare inte kommer att handla.

Statistiken för fonduttagen för september kommer från Trimtabs, en privat kapitalförvaltare som drivs av finansmannen Charles Biderman i Kalifornien. Trimtabs fondflöden har sammanställts utifrån uppgifter från cirka 15 procent av de amerikanska fondförvaltarna.

Nettouttaget hittils i september till trots vill inte Charles Biderman tala om hotet om ”riktiga massförsäljningar”. Istället vill han titta på hela flödesströmmen av pengar till USA-börserna. Trimtabs statistik innehåller även uppgifter om bolagens stora återköpsprogram av aktier. Och det har genomförts massiva aktieåterköp under de två veckor som nu passerat sedan den 11 september. Återköpen låg på 26 miljarder dollar under de första fyra börsdagarna efter det långa handelsstoppet mellan den 12 september och den 17 september. Då hade amerikanska företag egentligen varit nettosäljare av aktier sedan november 1999.

I en intervju med TV-bolaget CNBC tidigare i veckan sa Charles Biderman att utvecklingen för New-York-börsen helt beror på återköpsprogrammen.

”Lyckas företagsamerika fånga upp de försäljningar som görs från fonderna så kommer vi förr eller senare till ett jämviktsläge då fondsparandet växer igen”, sa Charles Biderman.

Siffrorna över svenska hushålls fondsparande finns inte heller de för september. I en intervju med Ekonomi24 i tisdags sa dock Roburs VD Ander Ek att de hittills under månaden sett uttag ur hela fondsystemet, för första gången sedan 1996.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.