Mats Paulsen: Det luktar bubbla om 3G

Jag känner medlidande med aktieägarna i Nokia och Ericsson just nu. Dels syns tecken på att teknikernas drömmar om snabba 3G-vinster skjuts bortom planeringsbar horisont. Dels ändrar de fina analysfirmorna sina vinstprognoser och köp- och säljrekommendationer hit och dit.

Dagens rysning är Nokias skrivning i bokslutskommunikén:

”Det nuvarande ekonomiska läget och den pågående utvecklingen av trådlös teknik gör det svårt att förutsäga marknadens utveckling på kort sikt”.

Det betyder sannolikt att avmattningen av USA-ekonomin i kombination med osäkerhet om det finns någon efterfrågan på mobilt internet kan skjuta fram investeringar i 3G-utrustning. I fredags kom Ericssons läskiga besked att det blir ”ett par år” med stora investeringar och lägre marginaler på systemsidan. Det är 3G som kostar mer än man trott.

Sammantaget kan det tolkas att 3G är ett rörligt mål. Tekniken är inte klar och marknaden är inte mogen eller vad det nu är som är hönan och vad som är ägget.

Att idag som Ericsson hävda att mobilt internet är en ”everyday thing” är nästan falsk marknadsföring. De flesta mobilanvändare kan inte ens programmera kortnummer på sina vanliga mobiltelefoner.

Telekomleverantörernas teknikfokus är farligt. Övergången från 2G till 3G är mer komplicerad än från första till andra generation, då den innebär att människors beteenden måste ändras.

Att prata i en NMT eller GSM-telefon var ingen förändring. Att surfa, köpa aktier, skicka mail, shoppa och spela spel på telefonen är annan femma. Alla dessa saker har vi idag och de måste gå att göra enklare och billigare på mobilen för att slå.

Förutom SMS finns det få mobila internettjänster som visar tecken på stor efterfrågan. Japans i-mode är ett undantag, men Japan har en helt annan internetkultur. Europolitan har till exempel erbjudit aktiekurser via mobilen sedan 1994 utan att det blivit någon stor grej. Det tar tid att ändra beteenden.

Det är obehagligt att skriva det, men 3G känns litet som ”det papperslösa kontoret”. Det papperslösa kontoret var en vision som Ericsson hade på 1980-talet.

3G-auktionen i Frankrike ser ut att bli en flopp då spanska Telefonica och franska Suez Lyonnaise dragit sig ur budgivningen. Auktionerna i Österrike, Italien, Schweiz och Polen har också gått sämre än vad man räknade med. Även på andra sidan att Atlanten är tongångarna pessimistiska. New York Times skrev nyligen en artikel om att amerikanska företag gör rätt i att stå vid sidan om och vänta med 3G-investeringar tills det bevisats i Europa att det finns en efterfrågan på sådana tjänster.

I USA finns det också en stark rörelse som kan hota europeiskt mobilt internet. Det är dataindustrin som kommer från flanken med trådlösa LAN på kontor och flygplatser, handdatorer och operativsystem från Microsoft.

Och nu börjar alltså de två stora mobilt internet-förespråkarna, Ericsson och Nokia, att sväva lätt litet när det gäller tidpunkten för 3G:s genomslag.

Det är oroande att de stora analysfirmorna, som har de bästa framtidsbedömarna, inte har kunnat förutse 3G-vändningen. De fick Ericssons nya siffror i fredags, marginalsänkning från 10 till 6-8 procent, och tuggat dem till nya riktkurser och köprekommendationer. De flesta har därefter plötsligt sänkt sina förväntningar på bolaget. En sammanställning över analytikernas vinstprognoser för 2001 för Ericsson visar också på stor osäkerhet inför teknikskiftet. I januari i år spådde analytikerna en årsvinst 2001 på 31,8 miljarder kronor för Ericsson. I augusti förra året trodde analytikerna på en årsvinst på 43,7 miljarder kronor för Ericsson.

Mats Paulsen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.