Mattare glans för Norrlands guld

Mörkret sänker sig över Norrlands livsviktiga basindustri. De goda tiderna, som gjort att landsändan toppat tillväxtligan år efter år, verkar gå mot sitt slut.

Sveriges ekonomiska karta har ritats om de senaste åren. De gamla krislänen i Norrland, med stagnerande företag, krympande befolkning och kronisk brist på arbetstillfällen, har pånyttfötts. Affärsvärldens årliga rankning av de orter som vuxit snabbast har varje år toppats av en kommun i övre Norrland. 2003 var det Arjeplog, 2004 vann Åre och 2005 Kiruna. Därefter gjorde Haparanda en dubbel, med seger både 2006 och 2007.

Norrlands dynamiska utveckling är nära förknippad med den globala råvaruboomen. Enligt siffror från länsstyrelsen i Västerbotten exporteras mineral- och skogsprodukter för 40 miljarder kronor årligen från övre Norrland. Exporten därifrån har ökat med 82 procent sedan 2002. Fram tills alldeles nyligen fanns det i Norrbotten fler lediga jobb än jobbsökande. I oktober var arbetslösheten 3,5 procent, en hel procentenhet lägre än riksgenomsnittet.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här