McDonalds betalar 1,3 miljarder dollar i fransk skattedispyt

Hamburgerjätten McDonalds har gått med på att betala runt 1,3 miljarder dollar i böter och kvarskatt för att lösa en skattedispyt i Frankrike. Det sker efter en långvarig utredning om huruvida de deklarerat all sin verksamhet på rätt sätt. Det rapporterar Wall Street Journal.
McDonalds betalar 1,3 miljarder dollar i fransk skattedispyt - WEB_INRIKES
McDonalds. Foto: Erik Simander / TT
Uppgörelsen kommer beskrivas i detalj vid en domstolsförhandling i Paris på torsdagsmorgonen. Den rapporterades först av Libération och bekräftades sedan av franska åklagare under onsdagen. En talesperson på McDonalds har valt att inte kommentera saken.

Skatteärendet går tillbaka till 2014. Franska myndigheter undersökte om McDonalds omdirigerade avgifter som betalades av franchiserestauranger till enheter i andra länder, något som minskade den beskattningsbara inkomsten i Frankrike.

McDonalds är ett av flera multinationella företag, däribland Amazon och Apple som blivit undersökta i Europa för förflyttning av vinster samt för att undvika skatter.

EUs tillsynsmyndigheter lade 2018 ned en undersökning av McDonalds skattearrangemang i Luxemburg då de till slut ansetts lagliga.

Frankrike har dock haft viss framgång med nationella fall. 2019 nådde finansåklagare en överenskommelse med Google att de skulle betala mer än 965 miljoner euro för att lösa ett par skattetvister.

Genom McDonalds uppgörelse kan företaget undvika en rättegång.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets