McDonalds förra VD får betala en halv miljard – ljög om sexuella relationer

Hamburgerjätten McDonalds tidigare VD Stephen Easterbrook har gått med på en förlikning med amerikanska finansinspektionen SEC och får betala tillbaka 52,7 miljoner dollar, motsvarande runt 547 miljoner kronor, av pengar han fick vid sin uppsägning.
McDonalds förra VD får betala en halv miljard – ljög om sexuella relationer - WEB_INRIKES
McDonalds. Foto: Erik Simander / TT

SEC uppger att den förre McDonalds-chefen vilseledde företagets investerare genom att förneka att han haft sexuella relationer med en underordnad.

I samband med misstankarna 2019 så ingick McDonald’s och Easterbrook ett separationsavtal där det stod att hans uppsägning var utan anledning, vilket gjorde det möjligt för honom att behålla en betydande ersättning.

Senare framkom det i en intern utredning att Easterbrook ljugit och haft flera olämpliga relationer med McDonald’s-anställda.

”När företagsledare korrumperar interna processer för att hantera sitt personliga rykte eller kantar sina egna fickor, bryter de mot sina grundläggande skyldigheter gentemot aktieägare, som har rätt till öppenhet”, säger Gurbir S. Grewal, vid SEC.

Easterbrook har gått med på att betala tillbaka 52,7 miljoner dollar till MacDonalds och 400 000 dollar i böter.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.