Med hjulen i gyttjan
Alla hoppas så innerligt på goda nyheter om den tyska ekonomin. IFO-indexet, barometern som mäter humöret i det tyska näringslivet, är ett exempel. Det visade sig när rapporten presenterades förra veckan att indexet steg för femte månaden i rad.
Men tyvärr sjönk sufflén snabbt ihop igen. Redan en första granskning av det underliggande materialet visar att det enda som hade lyft var framtidsförväntningarna. Näringslivets bedömning av det nuvarande läget blev i stället mer pessimistisk. Slutsats: Det är bara drömmen om en ljusning som fortsätter att vara stark, medan den faktiska situationen är besvärande svag. Skillnaden mellan utfall och förväntningar var den här gången den största på mer än 35 år.
Det här betyder i sin tur att den tyska ekonomin fortfarande befinner sig i recessionsträsket.
Efter de senaste veckornas relativt kraftiga förstärkning av euron är det ingen speciellt vågad gissning att nästa undersökning av läget i tyskt näringsliv kommer att ge samma nedslående resultat, framför allt för industrin. Bakslag för exportindustrin är extra känsligt eftersom de flesta bedömare har räknat med att det är utrikeshandeln som ska vara motorn i återhämtningen – även denna gång.
Mer positiva signaler kan säkerligen väntas framöver från detaljhandeln. Men även om branschen börjar rapportera in mer positiva försäljningssiffror så måste de ändå tolkas med försiktighet. Den mycket varma sommaren har gjort att många tyskar inte varit speciellt frekventa shoppare, särskilt inte under augusti och september. Något som exempelvis Hennes & Mauritz känt av och som gav utslag i den kvartalsrapport som bolaget presenterade i förra veckan.
– Så om detaljhandeln tickar upp kan det lika gärna bero på ett kortsiktigt uppdämt konsumtionsbehov som på att den allmänna spenderviljan har förbättrats, säger analytikern Christer Tallbom på Penser Fondkommission, som fortfarande är skeptisk till den tyska ekonomin.
Något som också talar emot en allmänt förbättrad konsumtionsvilja är att arbetsmarknaden fortfarande är svag och att antalet nyanmälda platser fortsätter att sjunka kraftigt.
Den så omtalade tyska reformprocessen går dessutom inte speciellt fort och fortfarande återstår det att baxa igenom de flesta av förslagen genom den tyska förbundsdagen. Det blir inte det lättaste för förbundskanslern Gerhard Schröder eftersom det kräver att oppositionen är medgörlig. Gerhard Schröders socialdemokratiska parti åkte dessutom på en brakförlust i delstatsvalet i Bayern, vilket har gjort att oppositionen vädrar morgonluft. Det som talar för Schröder är att det trots allt är en bit kvar till nästa ordinarie val som hålls 2006.
– En del av den tyska pessimismen hos företag och hushåll kan förklaras med att folk inte ser att det finns någon generell förhandlingsvilja mellan regeringen och oppositionen. Det gör att reformprocessen går trögt, säger Hubert Fromlet på Föreningssparbanken.
I bakgrunden finns hotet om böter för att Tyskland inte klarar av stabilitetspaktens krav på ett maximalt underskott i de offentliga utgifterna på tre procent av BNP. Nu har EU-kommissionen höjt tonen mot Frankrike, även om det troligen är långt kvar till ett bötesföreläggande.
Men om Tyskland vill vara på den säkra sidan för att inte också råka ut för nesan samt kostnaden, är det nya besparingar som ska ligga högst uppe på agendan. På kort sikt betyder detta en svagare ekonomisk utveckling.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.