Meda: Farligt liv

Genom att gå ihop med parallellimportören Cross Pharma breddarsig läkemedelsdistributören Meda. De stora läkemedelsbolagen kandock slå undan grunden för denna import.

Meda säljer läkemedel och medicintekniska produkter åt företagsom av olika skäl inte vill bygga upp en egen säljkår i Norden,ofta medelstora tillverkare i Europa och USA. Sedanbörsintroduktionen på OTC-listan 1995 har det mest varit eneländig utveckling för Meda. Kursen steg visserligeninledningsvis. Men sedan toppkursen på 150 kronor i början av1997 har det bara gått utför till årets bottennivå på 35 kronor.Förklaringen är att Meda tappat en rad agenturer därför attprodukter, som marknadsförts av företaget, överförts tilltillverkarnas egna dotterbolag i Norden. Meda har därförtvingats dra ned och lägga om inriktning. Agenturverksamhetenska kompletteras med inlicenseringar och tillverkning avpatentfria läkemedel. Det ökar risknivån eftersom Meda tar påsig visst utvecklingsarbete, men i gengäld blir marginalernabättre.

Parallellimport

Parellellimport är ett annat område som övervägts.Parallellimport innebär att ett företag utnyttjar deprisskillnader som finns på olika marknader. Läkemedel köps uppi lågprisländer i södra Europa, paketeras om och säljs ihögprisländer som Storbritannien, Tyskland, Danmark och Sverige.Därför kom det inte helt överraskande att det pressade Meda islutet av maj valde att offentliggöra en fusion med CrossPharma, Sveriges ledande parallellimportör av läkemedel.Alternativet hade varit att bygga upp en egen importverksamhet,vilket inte var så lockande då det redan finns tioparallellimportörer på marknaden.Börsreaktionen var mycket positiv. Kursen steg kursen med 60procent på en dag till 78 kronor. Nya Meda får ett helt nyttutseende. Cross Pharma är större, lönsammare och tar maktentrots att bolaget bara är ett par år gammalt (bildat 1996). Medaär ett anrikt företag med samma ursprung som gamla Pharmacia,bildat 1954. Cross Pharma omsatte i fjol 614 miljoner kronor och gjordeett rörelseresultat på 53 miljoner kronor, att jämföra med Medas 554miljoner kronor respektive -19 miljoner kronor. Meda betalargenom en riktad nyemission om 2,5 miljoner aktier, vilketinnebär att Cross Pharmas aktieägare (familjen Perlhagen) kommeratt kontrollera 51 procent av kapital och röster. Enbolagsstämma den 30 juni ska ta ställning till emissionen.

Omdiskuterat fenomen

Cross Pharma var först i Sverige med att satsa påparallellimport. Satsningen har varit lyckad. Storsäljaren ärmagsårsmedicinen Losec. I fjol svarade Cross Pharma och andraparallellimportörer för cirka 60 procent av Losecförsäljningen iSverige. Astra tappade nästan en halv miljard kronor på sinhemmamarknad till dessa importörer.Fenomenet är omdiskuterat. Det finns dock beslut i EG-domstolensom ger stöd för denna handel. Frågan är dock hur länge det gåratt tjäna pengar på prisskillnaderna. Med en valuta och ettgemensamt läkemedelspris i hela Europa, som mångaläkemedelstillverkare strävar efter, rycks grunden undan fördenna handel. Det verkar som om parallellimporten i år minskar iEuropa. Parallellimportörerna lever på lånad tid, om två tillfyra år är priserna utjämnade, säger en representant förläkemedelsindustrin till Affärsvärlden.

Risken finns alltså att Cross Pharmas försäljning kan rasa ihoplika snabbt som den vuxit upp. I Sverige har Astra genom attlansera Losec i tablettform (Mups) lyckats bromsaparallellimporten, som ökat kraftigt sedan 1997 men nu planatut. Sista kvartalet i fjol motsvarade den 7,8 procent av dentotala läkemedelsförsäljningen i landet, mot 7,7 procent förstakvartalet i år. Cross Pharma och de andra parallellimportörerna leveralltså ett farligt liv. Det är därför som Cross Pharma haft som strategiatt bredda sig genom att också satsa på inlicensiering ochagenturer, alltså samma inriktning som Meda. Fusionen är medandra ord logisk.

Aktien: Neutral

Om Cross Pharma i år tjänar som i fjol och Meda klarar ettnollresultat blir helårsvinsten för det nya bolaget ca 50miljoner kronor (tio kronor per aktie). Det ger ett p/e-talkring åtta, klart under värderingen av börsens handelsföretag.Ändå tvekar vi att ge köpråd. Osäkerheten är för stor kringCross Pharmas vinstkapacitet och nuvarande Meda dras med storaomstruktureringskostnader. Rullande 12-månadersperioden persista mars gav ett minus på 20 miljoner kronor. Första kvartaletinnebar i alla fall ett plus på fyra miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.