Meda gör mångmiljardköp

Meda förvärvar Italien-baserade Rottapharm, till ett värde av 21,2 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Affären väntas vara slutförd under fjärde kvartalet 2014, familjen Rovati kommer då att äga 9 procent av aktierna i Meda.

Köpeskillingen kommer att utgöras av 15,3 miljarder kronor kontant, 30 miljoner Meda-aktier till ett värde motsvarande 3,3 miljarder kronor samt en ovillkorlig uppskjuten betalning om 2,6 miljarder kronor som kommer att erläggas i januari 2017.

De förväntade årliga kostnadssynerigerna uppgår till cirka 900 miljoner kronor och beräknas få full effekt 2016. I och med det väntas vinst och kassaflöde per aktie öka med 20 procent.

Rottapharm har verksamhet i 90 länder världen över och 2013 uppgick bolagets omsättning till 5 miljarder kronor och ebitda till 1,4 miljarder kronor.

Förvärvet ingår i Medas strategi om att genomföra förvärv som skapar värde inom egenvård samt öka närvaron på utvecklingsmarknader. Enligt uppgifter kommer Rottapharm-förvärvet öka Medas närvaro på utvecklingsmarknader med 50 procent och öka försäljningen till 3 miljarder kronor på dessa.

Förvärvet kommer att finansieras genom en kombination av nya skuldåtaganden, nyemission med företrädesrätt för befintliga aktieägare, samt betalning i Meda-aktier.

28 miljarder kronor har beviljats som övergångsfinansiering, vilket innefattar en omfinansiering av Medas befintliga krediter. Slutfinansieringen väntas bestå av en kombination av syndikerad bankkredit på 26 miljarder kronor samt nyemission på 2 miljarder kronor. Betalningen som sker i Medaaktier uppgår till, som tidigare nämnts, till 3,3 miljarder kronor.

Efter att transaktionen slutförts kommer familjen Rovati att inneha en väsentlig aktiepost i Meda motsvarande en ägarandel på 9 procent. Familjen Rovati och Stena Sessan Rederi AB har båda förbundit sig att teckna sin pro rata-andel i nyemissionen med företrädesrätt för befintliga aktieägare.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.